Ook ouders van kinderen op basisschool De Molenhoek werden verrast door het besluit de kerstvakantie te vervroegen. (Foto: Bert Westendorp)
Ook ouders van kinderen op basisschool De Molenhoek werden verrast door het besluit de kerstvakantie te vervroegen. (Foto: Bert Westendorp) ((Foto: Bert Westendorp))

Kinderen Uitgeest krijgen week langer vakantie

Algemeen

‘Gelukkig kunnen we een beroep doen op mijn schoonmoeder’

UITGEEST – Het hing er nog even om, maar dinsdagavond werd door het kabinet de knoop doorgehakt. De basisscholen en scholen voor speciaal (basis)onderwijs gaan een week eerder dicht dan het eerder afgestemde schema voor de kerstvakantie. Ook bij basisschool De Molenhoek zijn de kinderen vanaf maandag al vrij.

Ouders verrast

Bij De Molenhoek staan diverse ouders hun kinderen op te halen. Uitgeester Peter is één van hen. “Mijn vrouw werkt in de zorg en zelf werk ik in ploegendienst. Gelukkig kunnen we een beroep doen op mijn schoonmoeder. Voor ons geeft het verlengen van de kerstvakantie zodoende geen problemen. Gelukkig maar.” 

Marieke, eveneens wonend in het dorp, komt met haar fiets aanrijden om haar twee kinderen op te halen. “Gelukkig heb ik net een nieuwe baan in het onderwijs en dat betekent dat ik ook eerder vrij ben. Ik heb met die nieuwe baan écht geluk gehad en nu dus geen probleem. Met mijn vorige werk was dat een heel ander verhaal geweest.”

Vakantiedagen

Maar er zijn ook andere geluiden. “Pfff, mijn vrouw en ik hebben één kind op de basisschool en wij kunnen komende week voor één dag extra oppas regelen voor ons zoontje, maar daar houdt het wel mee op. We hebben zodoende maar een paar extra vakantiedagen opgenomen. Nou ja, ook wel leuk met de feestdagen toch”, laat Wim met een glimlach weten. Om te vervolgen met: “Wat een rottijd hè.”

 Grote zorgen

Het verlengen van de vakantie heeft het kabinet op advies van het OMT (Outbreak Management Team ) besloten, nu er grote zorgen zijn over de opkomst van de omikronvariant, die zich snel verspreidt. Omdat de kerstvakantie dit jaar direct met de kerstdagen begint, zouden kinderen dan onbewust hun oudere familieleden kunnen besmetten met een te hoge druk op de zorg tot gevolg. Voor noodopvang van kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met een cruciaal beroep blijven de scholen wel open.

Afweging

Minister Slob: “We vinden het heel belangrijk om de basisscholen zoveel mogelijk open te houden. Dat is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Maar we moeten in het kabinet meerdere belangen zorgvuldig tegen elkaar afwegen. Het was een hele moeilijke keuze, maar helaas hebben we toch moeten beslissen de scholen te sluiten vanwege de zorgen over de omikronvariant. Ik realiseer me dat we daarmee opnieuw veel vragen van scholen en ouders.”

Contact beperken

Slob vervolgt: “Met deze maatregel moeten gezinnen de week voor de kerst zoveel mogelijk samen doorbrengen en zo min mogelijk contact hebben met anderen. Advies is ook dat kinderen jonger dan twaalf jaar zoveel mogelijk anderhalve meter afstand houden van zeventig-plussers. Op die manier kan iedereen de kerstdagen zo veilig mogelijk doorkomen. Uitgangspunt is dat de basisscholen na de kerstvakantie wel weer gewoon open kunnen.”

Voortgezet Onderwijs

Leerlingen in het voortgezet (speciaal) onderwijs kunnen komende week fysiek naar school. De besmettingscijfers onder kinderen boven de twaalf jaar liggen namelijk lager dan in het basisonderwijs en veel scholieren zijn gevaccineerd.

Hier blijven wel de extra maatregelen gelden, zoals mondkapjes in de gang en twee keer per week preventief een zelftest.