Vrijwilligers Fred Verdonk (links) en Ad Stapper zorgen er al jaren voor dat het gemaal technisch in topconditie is.
Vrijwilligers Fred Verdonk (links) en Ad Stapper zorgen er al jaren voor dat het gemaal technisch in topconditie is. (Foto: Bert Westendorp)

Oud gemaal krijgt nieuw leven

UITGEEST – Soms krijgt de regio, waaronder gemeente Uitgeest, te maken met extreme weersomstandigheden, zoals hevige regenval. Gemaal 1879 in Akersloot wordt aangezet als er extra pompcapaciteit nodig is om het water uit de polders te pompen en af te voeren naar het Alkmaardermeer. Het was de bedoeling om het gemaal eerder dit jaar al operationeel te hebben, maar drukte bij netbeheerder Liander leidde tot vertraging.

Na vertraging nu alles op orde

Onderhoud

Gemeenten Castricum en Uitgeest, Stichting Gemaal 1879 en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hebben woensdag 8 december een overeenkomst getekend. Hierin spreken ze af samen te zorgen voor het onderhoud en de inzet van Gemaal 1879. De samenwerking is aangegaan om extra capaciteit te realiseren tijdens hevige regen.

Het beheer van het watersysteem is op orde. De gemalen en stuwen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zorgen onder meer voor de basisbescherming tegen wateroverlast in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. Met het kunnen inzetten van het historische gemaal is er bij extreme weersituaties nu meer capaciteit beschikbaar. Dat biedt extra bescherming voor de bewoners binnen de grenzen van Akersloot en Limmen - inclusief kern Castricum - en de westelijke helft van Uitgeest en in het landelijk gebied eromheen. Op deze wijze komen historie en functionele inzet hier samen.


Overtollig water wordt afgevoerd naar het Alkmaardermeer.