Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Burgerlijk kritisch - ingezonden mail

UITGEEST - Ingezonden mails van lokale lezers vallen buiten de redactionele verantwoordelijkheid van de redactie. Deze behoudt zich het recht voor teksten in te korten, aan te passen of niet te plaatsen.

"Het worden weer verkiezingen in Uitgeest. Er worden mensen voorgedragen en er komen alweer grote beloftes. Mijns inziens zijn er drie belangrijke items: woningbouw, energietransitie en bestuurskracht Uitgeest

Om ervoor te zorgen, dat Uitgeest geen zombie dorp gaat worden waarbij rond karrende bezorgers het straatbeeld domineren zullen er veranderingen moeten plaatsvinden. Voor de bewoners, een economische bestaan voor de winkels en bedrijven, kortom de leefbaarheid.

Voor de woningbouw is er behoefte aan woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens, zorg- en hulpbehoevend, mensen op leeftijd die willen terugverhuizen naar een kleinere woning, maar ook starters. Kortom, dit is van toepassing op alle Uitgeesters. Daar zijn geen woorden voor nodig, maar daden. 20 jaar geleden waren er plannen voor 140 woningen bij de kassen van Baars, in 2010 werden het 70 woningen en misschien worden het er nu elf woningen. Er is een politieke partij die wil gaan bouwen op de sportterreinen, maak die belofte dan ook waar. Door woonruimte aan Uitgeest toe te voegen blijft Uitgeest levensvatbaar. Waarom worden er wel huizen gebouwd in Limmen en zijn er harde plannen voor woning in Heiloo? Stilstand en praten, praten, praten is achteruitgang.


De raad heeft aangegeven, dat het oude Dorp en de Koog gasloos moet worden in 2030. We hebben nog acht jaar. Welke keuzes worden er echt gemaakt om hier invulling aan te geven. Als elke woning zonnepanelen heeft en het net is vol, wat gaat de gemeente dan doen. Stilstand en praten, praten, praten is achteruitgang.


De afgelopen periode is gekozen voor een tweetal wethouders van buiten, die op grond van hun kennis en kunde een goede bijdrage hebben geleverd aan Uitgeest. Duidelijk is dat de bestuurskracht uit de gelederen van Uitgeest aan vernieuwing en verdieping toe is. Het gemeentehuis is thans nog slechts een dependance van de BUCH. Willen we gemeentebestuurders die verder kijken of alleen maar nee zeggen?

De afgelopen jaren heb ik zelf de daadkracht van de gevestigde politieke partijen in de gemeenteraad als bijzonder teleurstellend mogen ervaren. Ik hoop op nieuwe mensen met een fris en nieuw elan zonder verstrengelingen met het verleden.

Beste Uitgeesters, denk daar eens over na als u al die beloftes ziet. Wordt het praten, praten, praten of wordt het daadkracht en leefbaarheid in Uitgeest?"


B.J. Admiraal, Uitgeest.