Saaiheid is troef in het winkelgebied van Uitgeest.
Saaiheid is troef in het winkelgebied van Uitgeest. (Foto: Bert Westendorp)

'Het moet nu eens een keertje over zijn’

Saaiheid troef in winkelgebied Uitgeest

UITGEEST – Bij de kaaswinkel aan de Prinses Beatrixlaan verwelkomt de kerstversiering de klanten. Maar voor de rest is het een saaie vertoning deze maandagmiddag in de straat. Ook de Middelweg is stil en verlaten. Daar is de supermarkt open, maar voor de rest heerst er een serene rust. De door het kabinet afgekondigde lockdown laat zich duidelijk gelden in de winkelstraten van het dorp.

Cor de Leeuw loopt met zijn hondje in de Prinsen Beatrixlaan. “Het is niet echt gezellig. Zelf heb ik er niet zoveel last van. Vrijdag ga ik een paar dagen naar een vakantiehuisje in Drenthe. Ja, ook daar zijn de restaurants gesloten, maar we redden ons wel, geen probleem.”

'We zijn gelukkig servicepunt van PostNL'

Verderop in de straat kan de winkeldeur open bij Computer Connections. De paar klanten in de zaak halen een pakket op. “We zijn gelukkig servicepunt van PostNL. Dat betekent dat we toch mensen in de zaak krijgen. Maar het moet nu eens een keertje over zijn. Vorig jaar zaten we met dezelfde situatie”, laat Angelique Vendel, mede eigenaar van de populaire computerzaak weten.

Afhalen mogelijk

Een mondkapje is ook hier uiteraard verplicht. Dat geldt tevens voor het personeel. Na iedere klant worden contactpunten gedesinfecteerd. Spatschermen bij de kassa zijn al maanden een vast gegeven. Angelique laat duidelijk weten dat de winkel alleen open is voor PostNL-zaken en voor telefoon en computer-reparaties. Afhalen is alleen mogelijk mits de klant de goederen vooraf online heeft besteld.

'Het ergste is, dat de cafés ook gesloten zijn. Normaal gaan we gezellig feesten met de kerst. Nu heb ik afgesproken met een paar vrienden en vriendinnen en drinken we bij mij thuis maar een biertje'

Een paar jongeren balen van de nieuwe regels. “Dat de meeste winkels dicht zijn, daar kan ik niet zo mee zitten. De supermarkten zijn gewoon open. Het ergste is dat de cafés ook gesloten zijn. Normaal gaan we gezellig feesten met de kerst. Nu heb ik afgesproken met een paar vrienden en vriendinnen en drinken we bij mij thuis maar een biertje. Maximaal vier personen? Dat is toch niet verplicht?” Frank en zijn maten vervolgen hun weg om de supermarkt aan de Middelweg in te lopen.

Verdeeld

Of een boosterprik dé oplossing voor het Covid-virus is, daar zijn de meningen in Uitgeest verdeeld over. “Dan krijg je vervolgens weer een ander virus en weer een andere prik”, klinkt het pessimistisch uit de mond van een vrouw die net met een fors gevulde boodschappentas uit de supermarkt komt.

Gezellig thuis uit eten

De restaurants in het dorp bieden in een aantal gevallen een oplossing voor ‘gezellig thuis uit eten’. Afhaaldiners zijn bij enkele zaken mogelijk. Maar sommige restaurants zijn simpelweg gesloten. Via internet is de meest actuele situatie te bekijken.

Hoop

Uiteraard is eveneens in Uitgeest de hoop gevestigd op maandag 17 januari. 

Kort voor die datum besluit het kabinet of de lockdown geen vervolg krijgt en er weer een beetje normale situatie ontstaat.

Dicht, dicht en nog eens dicht!