Het team van Exodus Alkmaar.
Het team van Exodus Alkmaar. (Foto: Louis van Garderen)

Exodus helpt (ex-)gedetineerden in en vanuit Alkmaar

REGIO – Het was gevangenispredikant Jan Verbeek die in 1979 het idee opperde om een opvangplek te creëren voor (ex-)gedetineerden, na een leven in de gevangenis. Zo ontstond het eerste Exodushuis in Den Haag en al snel volgde andere locaties in Amsterdam en 25 jaar geleden werd ook in Alkmaar een locatie geopend. 

Cruciale opvang na periode van detentie

(Ex-)gedetineerden kunnen in Alkmaar terecht voor woonbegeleiding in één van de Exodushuizen. Daarnaast bieden zij ook ondersteuning aan in de vorm van ambulante begeleiding. Professionals Monique en Wakil over hun werk. Eén van de professionals is Monique, ambulant begeleider. Al twintig jaar betrokken bij Exodus en toentertijd totaal nog geen idee hoe haar leven zou lopen. "Ik heb jaren in een groentewinkel gewerkt", vertelt Monique. "Maar rond mijn dertigste wilde ik toch wat meer dan groenten en ik kreeg de kans bij Exodus, dat toen nog aan de Karveelstraat was gevestigd. Via een Melkertbaan heb ik gevraagd een snuffelstage te mogen lopen. Ik werkte vier dagen en ging een dag naar school. Eerst volgde ik drie jaar een mbo-opleiding en daarna nog eens drie jaar een hbo-opleiding.’’

'Dat was best zwaar, maar toen ik de nodige papieren in bezit had kreeg ik een vaste aanstelling bij Exodus. Het is een mooi project. Gedetineerden worden bij ons opgevangen na een periode van detentie. We laten onze nieuwe deelnemers eerst tot rust komen. Daarna gaan we samen een plan maken om een deelnemer in zijn of haar kracht te zetten, gericht op de leefgebieden van Exodus."

'Onze stelregel is: iedereen verdient een extra kans'

Diepgaande gesprekken

Monique heeft ruim dertien jaar deelnemers bij Exodus Alkmaar begeleid.


"Ik werk nu al zo’n zeven jaar als ambulant begeleidster. Ik ga iedere dag de provincie in. Van Den Helder tot Zaandam bezoek ik de mensen thuis of bij familie. Dan heb je vaak heel diepgaande gesprekken en als er iets nodig is kun je dat samen met de deelnemer in gang zetten. Dat maakt dit werk zo mooi. En onze stelregel is: iedereen verdient een extra kans.’’

Nachtdienst - Wakil

Wakil vluchtte in 1993 met zijn ouders, broers en zusters uit Afghanistan naar Nederland. "We kwamen terecht in Zeewolde, vlakbij Harderwijk. Dat was een heel moeilijke periode voor ons allemaal. In de eerste jaren was het belangrijk om de taal te leren. Werken mocht in de eerste jaren nog niet en pas in 1999 kreeg ik m’n eerste baan, als hulpverlener bij een organisatie die met mensen werkte met een verstandelijke beperking. Geweldig mooi werk!"


"Ik hou ervan om andere mensen te helpen", zegt Wakil. "In juni 2004 solliciteerde ik bij Exodus. Naast mijn vaste baan van vier dagen per week bij een zorginstelling voor mensen met verstandelijke en psychische problemen, werk ik bij Exodus vijf nachten in de maand."

Goed gesprek

Wakil: "De combinatie van het werken in de zorginstelling en Exodus bevalt me prima. Voordat iedereen gaat slapen, heb ik alle tijd om met de deelnemers hier in gesprek te gaan. De meesten zijn dan in de woonkamer waar ze televisie kunnen kijken of een partijtje biljart spelen. De meeste deelnemers hebben veel te vertellen. Ze hebben natuurlijk ook veel meegemaakt."

Tweede kans

"Soms hebben mensen een tweede kans nodig in het leven, ik hoop dat mensen enig begrip kunnen tonen voor een ander, ook als die een keer in de fout is gegaan. Vanuit Exodus proberen wij deelnemers weer te laten integreren in de maatschappij met ambulante ondersteuning. Dit is een belangrijke fase om uiteindelijk weer terug te keren in de maatschappij.’’

Stichting Exodus Noord-Holland, locatie Alkmaar, bestaat dit jaar 25 jaar. "Ik wil mijn waardering uitspreken voor alle medewerkers die hier in de afgelopen 25 jaar een bijdrage aan hebben geleverd. 

'Petje af voor onze medewerkers en vrijwilligers'

Zonder hun dagelijkse inzet was dit niet mogelijk geweest. Ze bieden - met een open blik - ondersteuning met het uitgangspunt om deze mensen in hun eigen kracht te zetten", zegt Claudia Appelman, leidinggevende bij Exodus locatie Alkmaar. "Petje af!"

Stichting Vrienden

"Overigens wil ik ook de vrijwilligers, waarvan sommige zich al jarenlang inzetten, niet vergeten. Speciale dank gaat uit naar hen!", aldus Appelman.

 

"Tevens zijn wij jaren ondersteund door Stichting Vrienden, zij maakten activiteiten voor deelnemers mogelijk die anders niet waren gelukt, waaronder de recente feestweek ten behoeve van het 25-jarig bestaan.''

Meer informatie is te vinden op www.exodus.nl.