Spike van der Steen in de werkplaats van De Factorie.
Spike van der Steen in de werkplaats van De Factorie. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Weesfietsen worden hergebruikt en opgeknapt bij De Factorie

SCHAGEN - Het lijkt wel een fietsenkerkhof, het station van Schagen. Maar daar komt nu verandering in. Wonen Plus Welzijn heeft het project 'weesfietsen weer opgepakt. Meer dan 80 fietsen zijn inmiddels gelabeld door de inzet van klanten van Werkleerbedrijf De Factorie. In april worden de fietsen weggehaald en zal het aanbeeld van het station weer een stuk aangenamer zijn.

'Ruim tachtig fietsen zijn gelabeld om later opgehaald te worden'

Begeleider bij de werkplaats van De Factorie is de 62-jarige Spike van der Steen. Onder zijn hoede valt ook het weesfietsenproject. ''We hebben twee weken rond het station van Schagen alles wat op een fiets leek gelabeld met een groen bandje, vertelt Spike. Ik zeg op een fiets leek, want vaak zijn het fietswrakken die hier ooit gestald zijn om niet meer opgehaald te worden."

Enkele weken later krijgen de fietsen ook nog een rood label met een datum van weghalen erbij geplaatst, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan. Deze fiets wordt weggehaald voor hergebruik bij De Factorie. Want dat is een van de mooie werkzaamheden die de kandidaten bij de werkplaats doen. Fietsen uit elkaar halen, onderdelen recyclen of zelfs een fiets weer als nieuw opknappen. In de praktijk kunnen eigenaren hun fiets nog komen ophalen, maar dat heeft Spike nog niet eerder meegemaakt. "Er is ooit iemand geweest om zijn fiets op te halen, maar die stond er niet tussen. Waarschijnlijk was deze gestolen maar hoopte de man dat wij hem hadden opgehaald. "

Lees verder op pagina 5