Wethouder Joke Kruit plaatst het wegwijzeringsbord van Keins Kapel
Wethouder Joke Kruit plaatst het wegwijzeringsbord van Keins Kapel (Foto: Pierre Mettes)

Keins Kapel nu nog beter te vinden

SCHAGEN - Keins Kapel nu nog beter te vinden Wethouder Joke Kruit plaatste op woensdag 24 maart een bewegwijzeringsbord voor de Maria op de Keins Kapel. De kapel in Schagen is sinds jaar en dag een bedevaartsoort voor gelovigen. De bebording maakt het eenvoudiger voor mensen om de kapel te vinden. Zeker in onzekere tijden lijkt de behoefte aan een plek voor rust, bezinning en hoop extra groot te zijn – aldus wethouder Kruit.

Wonderbaarlijke genezingen

Omstreeks het jaar 1510 spoelde op de West-Friese dijk een houten Mariabeeldje aan. Het zou van de voorsteven van een Portugees schip zijn geslagen. Gelovigen ontfermden zich over het Mariabeeldje, maakten het schoon met het water uit de dichtstbijzijnde put en gaven het een plek in een huisje op de dijk. Er vonden een aantal wonderlijke gebedsverhoringen plaats. Dit was de aanleiding om op de plek in 1519 een kapel te bouwen, waarin het Mariabeeldje werd geplaatst. Jaarlijks werd er binnen de grenzen van de parochie Schagen een processie met het Mariabeeld gehouden.

Een nieuwe kapel

Toen de protestantse reformatie ook hier terrein won, werd de kapel in 1586 verwoest. Het Mariabeeldje is daarbij ook vermist geraakt, maar is later teruggevonden en staat nu in het West-Fries Museum in Hoorn. In het Mariajaar 1954 heeft pastoor H. Brouwer het initiatief genomen om de Mariakapel te herbouwen. Op 15 augustus 1956 werd de kapel ingewijd, door pastoor H. Brouwer. Niet op precies dezelfde plaats - daar staat tegenwoordig Hoeve Keins, een huis van ontmoeting met een Koninklijke Vrouw - maar op de flank van de dijk, waar ook een put werd gemaakt. De nieuwe kapel is gebouwd door Jos Overtoom uit Schagen en het Mariabeeld dat nu in de kapel staat is gemaakt door Jules Rummens van een kunstatelier uit Beesel. Naast de kapel staat een put. Het welwater uit de put wordt sinds vanaf 1519 – al 500 jaar - gebruikt bij ziek en zeer. Dit is zeker niet nieuw, kijk naar Lourdes, Heiloo en andere bedevaartsoorden waar een heilige put staat. Mensen komen er voor het water en het opsteken van een kaars. Als de nood hoog is kan het water een hoop zijn.

Plek van rust en bezinning

Door vrijwilligers is boven de put een dak gemaakt en een pomp geïnstalleerd. Het water kan nu zelf worden opgepompt. Dit is in deze pandemie niet alleen veiliger, maar ook praktischer. Ook is er een tweede bank geplaatst en een bank opgeknapt. Hierdoor is er voldoende plek om tot rust te komen en te genieten van deze plek van rust en bezinning.

De parochianen

Het grootste deel van de parochie ligt binnen het grondgebied van de gemeente Schagen. Ongeveer 90% van de parochianen is in deze gemeente woonachtig (27 wijken). De overige 10% van de parochianen wonen in Haringhuizen, Barsingerhorn, Kolhorn, Valkkoog en Wieringerwaard (5 wijken). De parochie heeft dus 32 wijken. Per wijk zijn er twee tot drie wijkcontactpersonen aangesteld. Dit betekent dat er circa 64 wijkcontactpersonen zijn.

Locatie

De Keinskapel ligt aan de Westfriesedijk in de buurtschap de Keins, ten noorden van Schagen. Het adres is: Keins 2a Schagen. Openstelling: iedere dag van 9.00 uur tot 19.00 uur.