Opgehaalde weesfietsen bij De Factorie.
Opgehaalde weesfietsen bij De Factorie. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Weesfietsen worden gerecycled of opgeknapt

Vervolg voorpagina -

Sinds 2018 voert de gemeente samen met Wonen Plus Welzijn (WPW) het project ‘weesfietsen' uit. De laatste keer was februari 2020. Toen kwam corona. Nu blijkt dat de overlast van achtergelaten fietsen toch weer aan het toenemen is. Daarom start er een nieuwe label- en ruimingsactie.

Werkleertraject

Spike werkt vijf halve dagen, naast zijn eigen bedrijf, bij De Factorie en begeleidt de kandidaten van de werkplaats. Iedereen heeft een eigen achtergrond, maar hetzelfde probleem; een afstand tot de arbeidsmarkt. Spike vindt het een mooi beroep, of eigenlijk meer een roeping. ''Het werken hier met deze mensen geeft veel voldoening. Niet alleen voor mij maar ook voor hen. Je ziet hun zelfvertrouwen groeien en we maken mooie dingen. We lachen maar we huilen ook. Ik bereid ze voor op het echte leven daarbuiten. Dat is niet altijd rozengeur en maneschijn. Met nieuwe Nederlanders bijvoorbeeld, praten we tussendoor ontzettend veel. Na een half jaar bij de werkplaats kletsen ze de oren van je hoofd, glundert Spike."

Minima

Niet alle fietsen kunnen opgeknapt worden, maar krijgen de stempel donorfiets. Alle onderdelen die nog heel en bruikbaar zijn worden schoongemaakt voor hergebruik. Ook het oude frame, als het ijzer is, wordt gerecycled. Als we de fietsen helemaal hebben opgeknapt, worden deze via de gemeente of de voedselbank aan minima verkocht. Dat is toch mooi?''

Roetz Bikes

Daarnaast is De Factorie sinds een half jaar geleden een samenwerking aangegaan met Roetz-bikes in Amsterdam. "Als we zien dat kandidaten echt talent hebben, dan kunnen ze naar Roetz in Amsterdam. Daar geloven ze ook in tweede kansen en streven ze naar een circulaire en inclusieve samenleving. In de Roetz Fair Factory krijgen de kandidaten een opleiding zodat zij later met verstand van zaken een goed vooruitzicht krijgen op een vaste baan.