Zabo Plant in 't Zand. Kees Landvreugd rechts vooraan en personeel van zijn bedrijf in de kas.
Zabo Plant in 't Zand. Kees Landvreugd rechts vooraan en personeel van zijn bedrijf in de kas. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Exportbedrijf Zabo Plant verovert de wereld vanuit 't Zand

't ZAND - Waar een relatief klein bedrijf groot in kan zijn. Zabo Plant, vanaf het Noord-Hollandse polderlandschap voorziet het exportbedrijf afnemers en importeurs over de hele wereld van vooral luxe lelies. Zabo Plant is één van de twee exporteurs die het verkooprecht heeft op de dubbele lelies, beter bekend als de Roselily's. 'Deze positie is uniek en dragen we ook met verve uit,'' zegt een van de vier mede-eigenaren, Kees Landvreugd.

Hoewel ze zich bij het bedrijf ook richten op de verkoop van de exclusieve merken Lily Looks (potplanten) en Roselily's, zijn ze bij Zabo Plant nuchter en staan ze vooral met beide voeten op de grond. "Het bedrijf is groot in eenvoud, we werken allemaal even hard en als het moet een stapje harder. Onze corebusiness is exporteren, en dan vooral naar het buitenland. De afzetmarkt ligt voornamelijk in China, Vietnam, Amerika, Mexico, Japan, Taiwan, Ecuador, Colombia, Engeland en Iran. Daarnaast hebben we onze eigen teelt in Nederland en in Chili en een logistieke verkoopapparaat in Amerika. Van daaruit bedienen we de wat kleinere klanten en slaan we bollen op die later op transport gaan.

Temperature controlled

Er komt heel wat bij kijken om de bollen op de juiste manier geëxporteerd te krijgen. Het gaat vaak om honderdduizenden bollen die per containers worden vervoerd. "Alle containers zijn geklimatiseerd (temperature controlled) op een bepaalde temperatuur. Deze ligt op ong. -1 graad. Dan blijft de spruit in de bol, maar bevriest niet. Dan is hij in ruste, zoals dat in ons vak heet. Op deze manier kunnen we de bollen bewaren tot maximaal een jaar. Klanten kunnen we hierdoor altijd bedienen en in hun behoefte voorzien."

Versproduct

Ook in de bollen spreken we over versproducten. "Als Zabo Plant is het belangrijk dat we jaarrond producten kunnen aanbieden die steevast van de hoogste kwaliteit zijn. Dat is een van de redenen dat we in Chili telen. In Nederland wordt in november en december gerooid, in Chili in juni en juli. Hierdoor bedienen we de klant optimaal. Zo kunnen de bloemproducenten onze bollen ten alle tijden kopen en produceren voor bijvoorbeeld bepaalde evenementen. Het internationale van de handel en teelt is ook wat het werk zo afwisselend maakt. Prachtig de verschillen tussen al die landen, niet alleen qua bloem gebruik, het verveelt nooit."