Kees en Ties Baars voor hun prachtige zaak IJsie Prima.
Kees en Ties Baars voor hun prachtige zaak IJsie Prima. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Een kijkje in de ijskeuken bij IJssalon IJsie Prima

CALLANTSOOG - IJs is altijd lekker, zeker als het warm is. maar laten we eerlijk zijn, je hebt ijs en je hebt ijs! bij IJssalon IJsie Prima in Callantsoog heeft de familie Baars het ijsbereiden verheven tot kunst. Van klassieke smaken tot 'bijzondere smaak combinaties' per seizoen. voor elke smaak gaat de familie alleen voor het beste van het beste.

Als je voor de toonbank staat loopt het water je al in de mond. Kies je voor klassieke smaken als aardbei of chocolade, of durf jij smaken als ‘Spiced Coffee' koffie ijs met kardemom of ‘Lente in de lucht'! Rozenijs gemarmerd met frambozen sorbetijs aan?

Het is niet voor niets dat het ijs van de derde generatie ijsbereiders meermaals bekroond werd en dit jaar de titel 'IJssalon van het jaar 2020-2021' in de wacht heeft gesleept. Alles klopt gewoon. Naast de aankleding van de zaak, de bediening en de uitstraling van de ijssalon, is ook de ijskeuken tiptop in orde. Want de keuken, that is were the magic happens!

Speciaal voor de krant lieten Kees Baars jr. en Ties Baars zien wat er allemaal bij komt kijken om tot een goede smaak te komen. "Naast het feit dat we pure producten en ingrediënten gebruiken, letten we ook op het hele proces van ijsbereiden. We denken bij elke stap na over hoe we de smaak kunnen verbeteren. Denk aan de balans tussen room en suiker, hoe krijgen we de perfecte smaak en structuur dat het smelt op je tong. We nemen geen genoegen met goed. Het ijs moet perfect zijn!"

"Zo gebruiken wij voor onze hazelnootijs alleen maar de pure hazelnoten van de Italiaanse familie Emanuel uit de Piemonte. De roasting van deze noten is zo intens, het geeft de perfecte smaak voor het ijs zoals wij het willen."

Daarnaast worden ook de familierecepten in ere gehouden van de grondlegger 'opa ijs'. "We proberen altijd te verbeteren, te optimaliseren en nieuwe smaken te bedenken. Hier werken we met puur fruit. Zo nemen we aardbeien af van familie Broerse, lokaal en bij de bron, zo kunnen de aardbeien nog rijper geplukt worden en komt dat de smaak van het ijs ten goede. Op zoek naar pure smaken en mooie smaakcombinaties daar spelen wij met het bereiden van het ijs mee, dat is de kunst, zodat we een puur, maar bovenal lekker ijsje aan onze klanten bieden.''

Kees Jr. kan zo uren praten over zijn vak. Terwijl hij bananen pelt voor het bereiden van bananenijs, legt hij uit dat zij ook zelf de variegato's (sausen door het ijs) maken voor door het ijs. Bijvoorbeeld voor het yoghurtijs met bosvruchten of de koekjes variegato van chocolade met stukjes koek. "Je kunt daarmee echt je eigen signatuur creëren. Klanten rijden speciaal om naar de ijssalon voor wat we maken. Dat is toch geweldig! Daar doe je het voor.''

Kees Baars van IJsie Prima bereidt het ijs met liefde.