Informateur Mariëtte Hamer tijdens de persconferentie na het aanbieden van het eindverslag aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp.
Informateur Mariëtte Hamer tijdens de persconferentie na het aanbieden van het eindverslag aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp. (Foto: ANP)

Stikstof hoog op agenda bij formatiegesprekken

Het stikstofdossier heeft een bijzonder positie in de formatie van een nieuw kabinet. Dat blijkt uit het verslag dat informateur Mariëtte Hamer naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Een nieuw kabinet zou het beleid moeten verdelen over drie onderdelen: het herstelbeleid voor de korte termijn, de langetermijnmaatregelen en een derde categorie, met urgente, vaak complexe uitdagingen zoals de stikstofcrisis.

Geen tijd te verliezen in stikstofdossier

De meeste fractievoorzitters zijn het volgens Hamer eens dat er in dit dossier geen tijd te verliezen is, maar ook dat de oplossing complex is en vaak samen hangt met andere domeinen, “Concrete maatregelen op korte termijn lijken, hoe wenselijk ook, daarom niet haalbaar, of in ieder gevat niet voldoende”, schrijft Hamer.

Informateur Mariëtte Hamer adviseert VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag samen een document op te stellen dat als basis moet gaan dienen voor een nieuw regeerakkoord. In haar eindverslag concludeert Hamer dat VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie bereidheid hebben getoond om tot een coalitie te komen zonder elkaar bij voorbaat uit te sluiten. Daarmee haalt ze het meest positieve uit de formatie die in een impasse is geraakt. Ze roept VVD en D66 op om met een plan te komen, waarna andere partijen kunnen besluiten om daarbij aan te schuiven of niet.

Uitvoering geven aan stikstofvonnis

In het plan moeten voorstellen komen voor een herstelbeleid, transitiebeleid en de andere urgente, grote thema‘s. Het stikstofdossier is er daar een van. Vrijwel alle fractievoorzitters benoemden bij Hamer de noodzaak om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen en om uitvoering te geven aan het stikstofvonnis.