De tachtigjarige Walter van Gelderen heeft in Hengelo een persoonlijk record gelopen en daarmee zijn semi professionele hardloop carrière beëindigd.
De tachtigjarige Walter van Gelderen heeft in Hengelo een persoonlijk record gelopen en daarmee zijn semi professionele hardloop carrière beëindigd. (Foto: aangeleverd)

Tachtigjarige Walter winnaar Nederlands Kampioen 10 kilometerrun

Algemeen

SCHOORLDAM - Tevreden blikt Walter terug op zijn prestatie afgelopen vrijdag in Hengelo bij de NK Masters. Daar liep hij als enige tachtigjarige de 10.000 meter. Met een tijd van 52 minuten en 48 seconden mag Walter zich een jaar lang Nederlands Kampioen noemen voor die afstand in zijn leeftijdscategorie. Het is tevens een mooie uitslag om vervolgens zijn hardloopschoenen deels aan de wilgen te hangen.

Door voor de TIJDLIMIET (54:42) binnen te komen was ik verzekerd van het Kampioenschap in mijn leeftijdsklasse

Ja met recht deels, want hij is dan weliswaar gestopt met het competitieve hardlopen, maar dat wil niet zeggen dat hij er echt mee stopt. “Ik ren nog zeker een aantal keer per week. Lekker in de duinen of gewoon op de weg. Maar niet meer met in het achterhoofd een bepaalde tijd die ik wil halen, of dat ik om de 30 seconden op mijn horloge kijk of ik wel vlak loop.”

Het competitieve zorgde ervoor dat Walter steeds meer stress ervaarde. “Het is zonde, om in plaats van te genieten, alleen maar bezig te zijn met alle randvoorwaarden. Daarnaast sliep ik ook niet goed voor aanvang van een wedstrijd, dus het is nu welletjes geweest. Ik heb mooie wedstrijden gelopen, waaronder vier hele marathons, de ZevenHeuvelenLoop in Nijmegen, de DamtotDamloop en de halve marathon van Egmond die ik maar liefst 35 keer heb gelopen!”

De podiumplekken, het applaus van publiek en de euforie na een gewonnen wedstrijd zal hij missen, maar dit weegt niet op tegen alle stress die er tegenwoordig bij komt kijken en waar ik hoe langer hoe meer moeite mee had. “Ik kan terugkijken op een mooie carrière met vele prijzen en podiumplekken. Nu is het tijd voor een andere invalshoek. Hierbij denk ik dan aan de Olympische uitspraak van Pierre de Coubertin: ‘Meedoen is belangrijker dan winnen.’

Intussen zit Walter niet stil. Twee dagen na de laatste officiële 10 kilometerrun in Hengelo, ging Walter alweer een loopje doen in de duinen van Schoorl. “Ik liep een rondje van vijf kilometer, gewoon om uit te rennen. Verder probeer ik om de twee a drie dagen te gaan hardlopen en bezoek ik ook de sportschool. Als je jaar in haar uit zo hardloopt, kun je nu niet plots gaan stoppen. Ik ben bang dat mijn lichaam dan protesteert en dat is niet te bedoeling. Heel, heel, heel langzaam afbouwen en genieten, dat is wat ik ga doen.’’