John Huiberts runt een biologisch bloembollenbedrijf.
John Huiberts runt een biologisch bloembollenbedrijf. (Foto: Natuurmonumenten.)

'Werken met natuur is gewoon economisch'

St. MAARTENVLOTBRUG - John Huiberts runt een biologisch bloembollenbedrijf in het Noord-Hollandse St. Maartensvlotbrug. Nagenoeg het hele jaar door staan er bij hem bollen in bloei. Van krokus tot cammasia (de indianenbloem) en van tulp tot dahlia; hij heeft het!

Als zoon van een bollenboer is John al sinds zijn 14e met bollen bezig. "Je moest wel om een goede boterham te kunnen verdienen. En eerlijk is eerlijk; ik vond het ooit machtig mooi om het uiterste uit de grond te krijgen, om tegen de andere telers op te bieden." Maar meer bleek een keerzijde te hebben.

Door het intensieve gebruik van de grond werden bodemziekten een steeds groter en steeds moeilijker te bestrijden probleem. Bestrijdingsmiddelen of het tijdelijk onder water zetten van het land boden uiteindelijk geen soelaas meer. "Je vernietigt er namelijk niet alleen de plaag mee, maar ook de rest van de bodemdieren, schimmels en bacteriën. En zonder gezond bodemleven gaat het echt fout."

Het roer moest om, besloot John. Niet vechten tegen, maar werken mèt de natuur. De bollenkweker heeft biodiversiteit hoog in het vaandel staan. Mede daarom werkt Natuurmonumenten nadrukkelijk mee aan het vermarkten van de biologische bloembollen. Het gaat goed daar in St. Maartensvlotbrug. Goed met de bollen en vooral ook goed met de natuur.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding