Vooraanzicht nieuwe winkel met appartementen er boven
Vooraanzicht nieuwe winkel met appartementen er boven (Foto: Eigen foto )

Fonteijn Bouwbegeleiding, uitvoering en bouwadvies van Laurent Spil

t' ZAND - voor Laurent Spil was de switch in 2016 van timmerman naar bouwadviseur- en begeleider een schot in de roos. Spil zag een gat in de markt en sprong er meteen in. Door zij grote netwerk krijgt hij de meest uiteenlopende aanvragen binnen. Als ZPP'er houdt hij van de diverse werkzaamheden en zet vaak net dat stapje extra om iets te bereiken. "Een dag is nooit hetzelfde, dat maakt het zo leuk.'' 

Tot afgelopen maand verhuurde Spil zich als uitvoerder op een groot werk nabij Alkmaar waar een supermarkt en 12 huur appartementen nieuwbouw worden gerealiseerd. "Ik verhuur mijzelf aan aannemers als zij behoefte hebben aan een uitvoerder, calculator of werkvoorbereider. Dit mag zelfs enkele uren per week zijn of project matig. Daarnaast verzorg ik bouwkundige woning aankoop inspecties met een meer jaren kosten overzicht voor de aspirant eigenaar. Ik ondersteun partijen bij bouwkundige vraagstukken en eventueel klachten. Dat resulteert er meermaals in dat ik als een soort mediator de partijen met elkaar in contact laat blijven. Ik ondersteun VvE 's met bouwkundige vraagstukken, groot onderhoud en meer jaren onderhoud plannen (MJOP). Al met al dus best wel veel als je het bij elkaar op telt." 


"Ik ben onderscheidend in mijn persoonlijke aanpak wat ook wel eens mijn valkuil is. Ik kan slecht nee zeggen en probeer iedereen te helpen. Daar speelt empathie ook neen grote rol in. Wat je uitzend krijg je meestal ook weer terug. Ik probeer altijd eerlijk naar een klant toe te zijn en dan kom je een heel eind in deze wereld." 

Brandstof versus elektrisch

Laurent rijdt in een met zijn elektrische auto van hot naar her. "Ik probeer op dat gebied ook een beetje het milieu te sparen, alleen snapt niet iedereen dat. Die discussie ga ik inmiddels niet meer aan, want dat is in 90% van de gevallen toch kansloos. Dan gooi ik er alleen nog uit dat ik voor enkele centen per kilometer aan brandstof rijd. Maar ja dan komt het kolencentrale verhaal in beeld en gaan we maar weer over koetjes en kalfjes praten. Dat gaat vaak makkelijker. Haha. Veel werkzaamheden kan ik ook vanuit huis doen en dan is afstand naar de klant niet relevant." 

Minder uren maken

Over tien jaar is Laurent 65 maar voorlopig denkt hij er nog niet aan om te stoppen. "Ik ben momenteel een opleiding als projectleider aan het volgen, dus wie weet wat dat mij brengt. Verder lekker zo door gaan en misschien wat minder uren maken, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Haha. Het komt ook wel eens voor dat ik in het weekeinde werk of per ongeluk een nachtje door haal. Dat is niet helemaal slim, maar het lucht lekker op als een werk dan afgerond is. Maar ik ben ook goed in vakantie vieren hoor. Dat is een grote hobby van mij."

Het aanzicht van de hoofd entree van de appartementen
Laurent Spil in één van zijn appartementen.