Een veldrobot neemt het eentonige werk over.
Een veldrobot neemt het eentonige werk over. (Foto: aangeleverd)

Veldrobots oplossing arbeidstekort?

Algemeen

Veldrobots zijn volop in ontwikkeling en worden gebruikt bij eentonig werk, al is dat sporadisch; handmatig onkruid wieden kost tenslotte tijd en geld. Telers die veldrobots willen aanschaffen, moeten afwegen hoeveel voordeel ze bieden; de inzet van veldrobots wordt geremd door wetgeving, opleiden van werknemers en andere problemen. Om teleurstelling te voorkomen is het goed dat ondernemers zich verdiepen in de voor- en nadelen van de toepasbaarheid van veldrobots.

Gedurende het seizoen zijn er verschillende teelthandelingen waarbij veldrobots een rol spelen. Dit gaat van grondbewerking tot oogsten. Om een veldrobot zo efficiënt mogelijk in te zetten, is het belangrijk dat de machine vaak wordt gebruikt. Teelthandelingen die het meeste tijd en aandacht van de teler vragen, zijn het bestrijden van ziekten en plagen en het wieden van onkruid. Daarbij is dit werk eentonig en vraagt dit vooral in de biologische teelt veel arbeid.

Het is niet raar dat ontwikkelaars van veldrobots zich richten op het wieden van onkruid en bestrijden van ziekten en plagen. Momenteel worden veldrobots in alle soorten en maten ontwikkeld. Van kleine veldrobots die tussen de rijen kunnen wieden tot autonome werktuigdragers met werkbreedtes van zes meter. Hoewel ontwikkelingen op het gebied van veldrobots snel gaan, is het daadwerkelijk aantal actieve robots klein. Het Future Farming Magazine schatte in november 2020 het aantal actieve veldrobots in de EU op ongeveer 275. In theorie helpt het inzetten van veldrobots biologische akkerbouwers bij het invullen van het arbeidsvraagstuk. Want één robot kan het eentonige werk van meerdere medewerkers overnemen.

Bron: Rabobank, agrarisch.