Anneke en Edwin Tuin stapten 50 jaar geleden in het huweljksbootje.
Anneke en Edwin Tuin stapten 50 jaar geleden in het huweljksbootje. (Foto: privé)

Vijftig jaar huwelijk voor Anneke en Edwin Tuin

't ZAND - En nog steeds zij Edwin en Anneke gelukkig getrouwd. Maar hoe begon het allemaal? Daarvoor gaan we 54 jaar terug in de tijd.

Anneke Leber is 16 jaar oud als ze Edwin Tuin ontmoet in zijn ouderlijk huis in ’t Zand. Hij is een van de acht kinderen van de familie Tuin, die een bouwbedrijf heeft. Haar vriendin Yvonne, de tweelingzus van Edwin, heeft een brommerongeluk gehad en ze gaat bij haar thuis op ziekenbezoek. Daar ontmoet ze Edwin voor de eerste keer, die dan 18 jaar oud is en samen met zijn vriend een auto heeft. De vonk slaat niet meteen over, maar de belangstelling is gewekt.

Uit en aan

Niet lang daarna komt Edwin met zijn vriend, die een relatie met Anneke's zus heeft, op bezoek in Burgerbrug. Daar woont Anneke samen met haar moeder, twee oudere zussen en een jongere broer. Haar vader is al vroeg overleden en na een fijne jeugd op Texel, verhuist het gezin naar Burgerbrug, waar ze dan net een paar jaar woont. Dan slaat de vonk toch echt over en begint hun relatie. Het gaat een aantal keren uit, maar vier jaar later stappen ze op 29 december 1971 dan toch in het huwelijksbootje. Ze gaan midden in 't Zand wonen in een klein huis. 

Handig

Edwin heeft 2 rechterhanden en werkt als timmerman in het familiebedrijf. Anneke is kraamverzorgster. Het kleine huis wordt snel groter. Eerst verdubbelt Edwin de benedenverdieping en later ook de bovenverdieping. Dat is hard nodig, want hun gezin breidt zich al snel uit. Er worden 4 dochters geboren en heel wat jaren later, wordt daar ook nog een pleegzoon aan toegevoegd. 

Jerrycans

Het is nooit saai bij de familie Tuin. Altijd gebeurt er wel wat. Anekdotes zijn er genoeg: Bijvoorbeeld over die vakantie naar Italië waarbij meerdere jerrycans met diesel werden meegesmokkeld, omdat de brandstof zo duur was in Italië. Oma ging ook mee en moest de trechter vasthouden, terwijl Edwin de brandstof in de tank gooide, wat natuurlijk niet goed ging. 

Brand op zolder

Naast alle leuke momenten, waren er ook wel een paar dieptepunten. Edwin kreeg een netvliesloslatiing en werd blind aan een oog, waardoor hij zijn vak, waarbij twee ogen zo belangrijk zijn, niet langer uit kon oefenen. Een ander dieptepunt was de brand op zolder, waarbij het huis totaal onbewoonbaar werd.

Feest uitgesteld

Nu het echtpaar 50 jaar dan toch gehaald heeft, zouden ze dit op 6 januari met familie en vrienden gaan vieren. Helaas gooit Corona roet in het eten en waren zij genoodzaakt om het feest te verplaatsen. Dat houden ze dus nog tegoed.

Afbeelding
Afbeelding