2022 Ford Bronco Sport.
2022 Ford Bronco Sport. (Foto: Ford Media Center)

Onderdelen Ford Bronco van gerecycled plastic

Consumentenproducten gemaakt van gerecycled kunststof uit de oceaan lopen uiteen van zonnebrillen en T-shirts tot schoenen en garens. Ford versterkt zijn positie als koploper in duurzaamheid en is de eerste autofabrikant die 100% gerecycled plastic uit de oceaan gebruikt voor het produceren van auto-onderdelen.

De bedradingsclips in Ford Bronco™ Sport-modellen worden gemaakt van uit de zee geviste kunststof – ook wel “spookvistuig” genoemd. De kracht en duurzaamheid van het nylon zijn vergelijkbaar met het materiaal op basis van aardolie dat voorheen werd gebruikt voor de onderdelen, maar het is 10% goedkoper en vergt minder energie bij de productie. De kleine onderdelen betekenen een grote eerste stap in de plannen van Ford om onderdelen voor andere modellen te maken van plastic uit de oceaan.

Nederlands tintje

Het kunststof materiaal, dat tijdens het hele ontwikkelproces voor banen heeft gezorgd, wordt door de Nederlandse multinational DSM Engineering Materials verzameld in de Indische Oceaan en de Arabische zee. Er werden al allerlei consumentenartikelen geproduceerd van de kunststoffen afkomstig uit zee, maar pas nu kunnen we ook auto-onderdelen toevoegen aan die lijst.

Het proces begint bij DSM dat weggegooide nylon visnetten ophaalt uit zee. Eerst wordt het zoutwater van het plastic gespoeld. Daarna wordt het gedroogd en geëxtrudeerd tot bolletjes. Die worden vervolgens door leverancier HellermannTyton in de gewenste clipvorm spuitgegoten. Ford is al bezig met andere onderdelen van kunststof uit de oceaan. Waaronder versnellingsbakbeugels, kabelhoezen en vloerdwarsbalken - alle stilstaande onderdelen met eisen op het gebied van sterkte en duurzaamheid, waaraan het materiaal kan voldoen of die het kan overtreffen.

2022 Ford Bronco Sport
2022 Ford Bronco Sport