Ga ook met een sup het water op om op te ruimen.
Ga ook met een sup het water op om op te ruimen. (Foto: Peter Fazekas - Pexels)

‘SUPer SKOON’ opruimactie op het West-Friese water

REGIO - Dit voorjaar en deze zomer dragen de West-Friezen bij aan de oplossing van zwerfvuil. In een waterrijke omgeving komt veel van dit vuil in het water terecht, met alle gevolgen van dien. Operatie Klimaat Westfriesland gaat in de komende periode met sups het water op om op te ruimen en iedereen mag meedoen.

Suppen is een sportieve activiteit waarbij men zich op een soort grote surfplank middels een peddel voortbeweegt. Het is een laagdrempelige sport, jong en oud kan deelnemen. “Deze sportieve, gezonde activiteit combineren we met het opruimen van de diverse wateren. Twee vliegen in een klap: je zorgt voor je eigen lichaam én voor je omgeving”, vertelt Kirstin Buis van Operatie Klimaat Westfriesland.

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van het zwerfvuil uit plastic bestaat, dat uiteen valt in microplastics, waarna het via vissen in onze voedselketen terecht komt. Daarnaast doet deze rommel afbreuk aan de schoonheid van woon- en leefomgeving. "We willen met onze actie niet alleen de rommel opruimen, maar ook veel mensen betrekken”, vervolgt Kirstin. "Suppen is leuk om te doen, dus dat trekt hopelijk veel mensen over de streep”. Dankzij bijdragen van verschillende West-Friese gemeenten en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier kan iedereen gratis deelnemen. Verschillende supscholen in de omgeving dragen enthousiast hun steentje bij. Dit maakt het zelfs mogelijk voor beginners om mee te doen, want er is altijd een instructeur bij om uitleg en aanwijzingen te geven. Er zijn voldoende boards en peddels beschikbaar, maar een eigen sup mag ook.


Kijk voor meer informatie op https://ok-westfriesland.nl/kom-in-actie.

.