Het nieuwe Europese bandenlabel is 1 mei jl. in gebruik genomen
Het nieuwe Europese bandenlabel is 1 mei jl. in gebruik genomen (Foto: aangeleverd)

Tips voor betere autobanden

REGIO - Met de nieuwe bandenlabel kunnen Noord-Hollanders eenvoudiger voor betere banden kiezen. Dit nieuwe Europese bandenlabel is recent in gebruik genomen.

Het label geeft consumenten inzicht in de brandstofefficiëntie, grip op nat wegdek en het afrolgeluid van nieuwe banden. Met het bandenlabel maakt een bestuurder een bewuste keuze voor betere banden. Drie tips om veiliger, zuiniger en schoner te rijden.

Vraag naar het bandenlabel. Wie een nieuwe auto koopt of is de huidige auto aan nieuwe banden toe? Vraag bij de autodealer, garage of bandenspecialist naar het bandenlabel. De informatie op het bandenlabel helpt om een bewuste keuze te maken.

Vergelijk de prestaties. Het bandenlabel geeft inzicht in de zuinigheid van de band. De banden worden ingedeeld in vijf klassen, van A tot en met E. Hierbij is A het meest zuinig. Bij personenauto's kan de meest zuinige band tot 7,5% besparen op brandstof. Bespaar geld én rij klimaatbewust. Op het label is ook af te lezen hoeveel grip de banden hebben op een nat wegdek en hoeveel geluid de banden maken, het externe afrolgeluid.

Pomp de banden regelmatig op. Wie veel of weinig rijdt, de banden lopen vanzelf met ongeveer 0,1 - 0,2 bar per maand leeg. Een lage bandenspanning zorgt voor een hoger brandstofverbruik, langere remweg en de banden slijten harder. Breng elke twee maanden de banden op de juiste spanning en check op beschadigingen. Bespaar zo tot 100 euro per jaar.


Kies een zuinige band en verminder de CO2-uitstoot. Dit draagt bij aan een beter klimaat. Meer tips en informatie om klimaatbewust te leven, kijk op www.iedereendoetwat.nl.