Het gras werd weer netjes gemaaid.
Het gras werd weer netjes gemaaid. (Foto: aangeleverd)

Samenwerking West-Frisia en Esdégé-Reigersdaal

REGIO - Sinds enige tijd komt op vrijdag een vaste groep jongeren van Esdégé-Reigersdaal, met een aantal begeleiders, klusjes doen bij museumboerderij West-Frisia. Deze jongeren zijn cliënten van cluster Fetura, van Esdégé-Reigersdaal. Fetura biedt activiteiten en woonbegeleiding aan moeilijk lerende jongeren of jongeren met een licht verstandelijke beperking, vanaf 18 jaar.

De cliënten komen op verschillende werkplekken om zelfvertrouwen en werkervaring op te doen. Ze leren hoe leuk werken is en om hiervoor waardering te krijgen van opdrachtgevers. Zo halen ze het beste uit zichzelf, en de vaardigheden die zij opdoen helpen hen weer verder naar ander (vrijwilligers)werk, een leuke activiteit of eigen woonruimte.

Museumboerderij West-Frisia biedt Fetura en deze jongeren een werkplek en de afgelopen maanden zijn veel klussen op het erf gedaan. De tuin is gesnoeid en opgeruimd, om de boomgaard zijn nieuwe hekken geplaatst en geschilderd, en het paardenstalletje is opgeknapt en geschilderd. De jongeren werkten ook aan een nieuwe omheining bij dit stalletje. Momenteel zijn ze bezig in de bloementuin. Naast werken, word ook veel lol gemaakt.

Museumbeheerders Ed en Esther namen het initiatief voor samenwerken met Fetura. Ze wilden bij het museum het gedachtegoed van Adriaan Donker de oprichter van Museumboerderij West-Frisia terugbrengen. Adriaan betekende veel voor de lokale jeugd door altijd een plek en aandacht te hebben voor hen die dit nodig hadden. De beheerders zijn nauw betrokken bij de activiteiten en werken zelf ook mee met de groep. Zij kijken elke vrijdag uit naar hun komst.

Een ware krachtinspanning om die paal erin te slaan.
Het hekwerk is bijna klaar.