Voor wie is een elektrische fiets wèl handig?

De elektrische fiets: altijd een duwtje in de rug. En: nooit meer zwetend op de fiets.

Dat is meteen het gevaar! Je moet twee keer achter je oren te krabben voor je een elektrische fiets koopt: je kan er lui van worden én je conditie kan hard achteruit hollen.

Dat is het gevaar van een elektrische fiets. Je denkt dat je gezond bezig bent, maar ondertussen doe je veel te weinig. Vooral jongeren die verder niet sporten, maar de hele dag computerspelletjes doen, of jongeren die te dik zijn, zouden zeker niet voor een elektrische fiets moeten kiezen.

Snellere gewone fiets

En op een gewone fiets kan je best snel fietsen. Een fitte volwassene of een jongere hoeft voor een snelheid van tussen de twintig en vijfentwintig kilometer per uur geen elektrische fiets aan te schaffen. Met een gewone, goede sportieve fiets en een gezonde, matige inspanning haal je die snelheid ook. In elk geval veel goedkoper en minder kwetsbaar.

Voor wie is een elektrische fiets wél handig?

De elektrische fiets is een uitkomst voor mensen die vanwege hun gezondheid niet meer op een gewone fiets kunnen fietsen. Altijd beter dan alles met de auto doen!

Mensen die meer dan 10 tot 20 kilometer van hun werk (of school) wonen. Je hoeft niet eerder van huis, omdat je tegenwind hebt en je komt niet bezweet op school of je werk.

Fietsers die veel gewicht te torsen hebben. Een ouder met een paar kinderen achterop kan bij het optrekken dat steuntje in de rug wel gebruiken. Maar dan hebben we het niet over de fietsers die zelf (veel) te zwaar zijn, want die kunnen op een gewone fiets weer makkelijker gewicht verliezen!


Een elektrische fiets kan dus handig zijn... maar is het echt nodig?


Bron: Fietsersbond

Reacties naar siem.zeilemaker@me.com