Merel poseert voor prachtige bloesem.
Merel poseert voor prachtige bloesem. (Foto: aangeleverd)

Merel komt elke week 'op de koffie'

Eens per week springt Merel Stroet op de fiets om koffie te drinken bij haar bezoekbuddy. "Soms kijken we een film, kletsen we even of gaan we naar buiten. Het maakt niet uit, het gaat om een gezellige middag."

Merel nam een tussenjaar om te werken in de horeca, zodat ze kon bedenken welke kant ze op wil met haar opleiding. Maar toen kwam corona, dus haar plan viel in het water. "Ik heb me meteen aangemeld om vrijwilligerswerk te doen", vertelt ze. "Anders ga ik me vervelen én met vrijwilligerswerk maak ik iemand blij." Via het Oranjefonds werd ze gekoppeld aan Eric-Jan, een man van ruim 50 jaar met een niet-aangeboren hersenletsel. "De eerste keer ging ik samen met de begeleider van de vrijwilligersorganisatie bij hem langs om kennis te maken. We kunnen het goed met elkaar vinden, dus ik ga ongeveer eens per week bij hem langs voor een 'bakkie' koffie."

Genoeg te bespreken

Het leeftijdsverschil tussen hen is groot, maar dat maakt niet uit. "We bespreken genoeg, bijvoorbeeld over reizen die hij maakte en over alle dingen die hij doet; Eric-Jan geeft bijvoorbeeld computerles. Of we maken een puzzel, soms buiten, en soms kijken we een film of spelen we een spelletje. Ik ben blij dat er steeds meer horeca opengaat, dan kunnen we weer een keertje koffiedrinken in de stad of ergens naartoe."

Goede filmtips

Eric-Jan had van tevoren niet zo’n beeld van een bezoekvrijwilliger, maar met Merel klikt het goed. "Ze vertelde bij de kennismaking over films die ze mooi vindt. Marvel-films, daar hou ik niet zo van. Maar ik had nog een aantal filmtips die zij niet had gezien, dus die keken we samen. En die vond ze hartstikke goed. Kijk, dan ziet zij ook een keer een goeie film, mijn goede smaak dring ik haar dan op. Gelukkig kan zij er ook om lachen, als ik dat zeg."

Inspirerend

Dit is relaxt, laagdrempelig vrijwilligerswerk, volgens Merel. "We hebben geen diepe gesprekken, het moet gewoon een gezellige middag zijn. Toch leer ik veel. Ik vind het inspirerend hoe hij, ondanks alles wat hij meemaakte en de beperkingen van het hersenletsel, zoveel onderneemt. Je moet zelf iets van je leven maken, dat laat hij me wel zien."


Wil jij ook ‘es gewoon vrijwillig doen'? Laat het Vrijwilligerspunt Westfriesland weten, stuur een e-mail naar info@vrijwilligerspunt.com of bel 0229-216499.