Rekeningrijden komt steeds dichterbij.
Rekeningrijden komt steeds dichterbij. (Foto:AdobeStock)

Plannen rekeningrijden krijgen vorm

Om files tegen te gaan en de klimaat­doel­en te halen, moet het systeem van autobelastingen worden omgegooid. Eén van de veranderingen is het rekeningrijden. Deze plannen waren er al in eind jaren '80, maar zijn nooit van de grond gekomen. Belasting betalen naar gebruik van het wegdek. Het komt steeds dichterbij.

Niet alleen milieuverenigingen, maar ook de autobranche is voor deze vorm van kilometerheffingen. De BOVAG, RAI Vereniging, ANWB en autoleasekoepel VNA staan achter deze plannen.


De Europese Commissie stelde eind 2020 de klimaatdoelen bij: in 2030 niet 49 maar 55% minder CO² uitstoot dan in 1990. Dat is een ambitieus plan, omdat de afgelopen jaren de emissies door auto's juist toenamen door extra drukte op de weg.

Nederlanders moeten snel CO²-zuinig rijden. Een vorm van rekeningrijden komt daardoor in beeld. De politiek zal zich daarover moeten buigen, vooralsnog worden er geen concrete afspraken op tafel gelegd. Ideeën worden aangereikt, want voordat de heffing is ingevoerd, moet de aanschaf van elektrische auto’s én zuinige benzineauto’s worden gestimuleerd. De belastingvoordelen zouden vooral voor goedkopere en kleinere stekkerauto's gelden. Elektrisch rijden neemt steeds meer toe, maar de prognose is dat in 2030 nog altijd 70 tot 80% van alle auto's op fossiele brandstoffen rijdt.

Een nieuw belastingplan maken kost geld. Bezitters van elektrische auto's zijn vanaf 2022 niet langer vrijgesteld van wegenbelasting. Ze moeten dan 15% van de gangbare tarieven betalen, wat oploopt tot 100% in 2027.


Een nieuw belastingsysteem is niet zomaar opgezet. Daar gaan jaren overheen. Zullen de plannen door aankomend kabinet concreet worden? Wie zal het zeggen...