Kinderen maken kennis met de watersport tijdens de Allianz Regatta in Medemblik.
Kinderen maken kennis met de watersport tijdens de Allianz Regatta in Medemblik. (Foto: Laurens Morel)

'Eindelijk reuring in de Radboudveste'

MEDEMBLIK - De Allianz Regatta wordt van 2 tot 13 juni gehouden en maakt de komende twee jaar deel uit van de 'Hempel World Cup Series' van World Sailing voor de komende twee jaar. Ook voor de jeugd wordt tijdens dit spectaculaire evenement rekening gehouden. Met Optimist on Tour maken de kids gratis kennis met de watersport. Veel Medemblikkers zullen blij zijn met reuring in de Radboudveste.

Allianz Regatta en Optimist on Tour in Medemblik

Bijna 300 zeilers uit 47 landen schreven zich in voor dit WK-evenement. Het is het eerste toernooi, sinds de corona-uitbraak, waarin meerdere Olympische klassen tegelijk strijden. Voor deze atleten is de Allianz Regatta tevens de laatste serieuze test voor Tokyo 202One waarin landen olympische kwalificaties mogen uitdelen.

Marit Bouwmeester

“De Allianz-regatta is perfect voor mij", laat Marit weten. "Ik was een tijdje geblesseerd en miste daardoor veel races. Ik wil eigenlijk wat races doen om weer in het spel te komen. Deze race is perfect. Er is hier een heel sterk veld. Ik voel me goed, ik ben sterk, goed uitgerust. Natuurlijk niet veel racen met de blessure, maar ik heb veel fysieke training met mijn benen gedaan. We hebben het een paar weken rustig aan gedaan in de boot dus ik weet niet echt waar ik sta in het veld. Maar ik ga gewoon mijn best doen.”

Lillian de Geus

“De omstandigheden hier in Medemblik zijn goed", zegt Lillian, "vergelijkbaar met Tokyo, warm en weinig wind. Dat gaan we deze week ook krijgen, dus ik denk dat dit een goede voorbereiding is op Tokio. Een tijdje terug trainden we hier in Medemblik, toen het erg koud was en er harde wind stond, dus ik ben blij met deze temperaturen."

Ingekorte versie

Evenementdirecteur Frans Hin: "Dit zijn uitdagende tijden voor ons allemaal, maar de Olympische atleten bleven gefocust op de voorbereiding op Tokyo 2020. Voor de zeilers zijn we verheugd een ingekorte versie van de Allianz Regatta in Medemblik toe te staan. Als organisatoren namens de Nederlandse Zeilfederatie kijken we ernaar uit om het eerste multi-class evenement in Olympic Sailing te organiseren sinds het uitbreken van de Covid-19-pandemie. Het evenement verloopt op een veilige manier voor alle deelnemers en Nederlandse ingezetenen.”

Programma

De Allianz Regatta wordt opgesplitst in twee weken. Woensdag 2 tot en met zondag 6 juni 2021 varen Laser, Laserradiaal, RS: X Men, RS: X Vrouwen en Nacra17, van woensdag 9 tot en met zondag 13 juni: Fins, 49er en 49erFX.

Optimist on Tour

Optimist on Tour, dé rondreizende watersportactiviteit van Nederland, meert van 7 tot en met 10 juni aan tijdens de Allianz Regatta bij het Regatta Center. Kinderen van 8 tot en met 12 jaar, met minimaal zwemdiploma A, kunnen onder toeziend oog van de beste zeilers ter wereld, vier dagen lang gratis kanoën, suppen of zeilen. Daarnaast kunnen ze als echte waterprofessors proefjes doen in het Optimist on Tour Waterlaboratorium.


Maxime Jonker is ambassadeur geworden van Optimist on Tour. Zij won in 2018 zilver op het WK in de Laser Radial en is vaste trainingspartner van Marit Bouwmeester.

Optimist on Tour Medemblik is een initiatief van de gemeente Medemblik, de Allianz Regatta en het Watersportverbond. Twintig klassen van basisscholen in de omgeving doen mee aan deze editie in Medemblik. Kinderen van groep 5 tot en met 8 krijgen voorafgaand aan Optimist on Tour een (online) spreekbeurt in de klas. Tijdens deze les leren zij alvast iets over de boot, plank of kano en over wat je aan moet als je het water op gaat. Daarnaast leren zij de beginselen van waterbeheer, worden ze bewust gemaakt van het effect van plastic in het water en leren zij over watersporten en werken in een team.

Waterlaboratorium

Niet alleen krijgen de kinderen les in de verschillende watersporten, zij brengen ook een bezoek aan het Waterlaboratorium. Hier veranderen zij in heuse professoren met witte jassen en veiligheidsbrillen om allerlei proefjes met water te doen. Waarom blijven ijzeren punaises drijven op het water? En hoe zuiver je water zodat je het kan drinken? Ook leren ze hoe waterstof wordt gemaakt.


Na schooltijd, van 15.00 uur tot 18.00 uur, kunnen kinderen zich samen met hun vriendjes en vriendinnetjes kosteloos inschrijven voor Optimist on Tour en het Waterlab. Om zeker te zijn van een plek kan dat het beste via optimistontour.nl, maar aanmelden op locatie kan ook. Eerst krijgen kinderen een theorieles op de kant, om vervolgens zelf aan het roer te zitten van een Optimist, in een kano of op een SUP. Een uur lang plezier op het water is gegarandeerd!


Meer informatie over de regatta is te vinden op www.allianzregatta.org en over Optimist on Tour op www.optimistontour.nl