Leden van Ons Genoegen blijven muziek maken.
Leden van Ons Genoegen blijven muziek maken. (Foto: aangeleverd)

Ons Genoegen blijft actief muziek maken

WOGNUM - Muziekvereniging Ons Genoegen heeft bijna de hele jaarprogramma's van 2020 en 2021 moeten cancelen. Deelname in april aan de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen in Friesland, waarvoor ze mooie werken op de lessenaar had staan, ging niet door. Ook een uitwisseling met een vereniging uit Grou in maart moest worden afgelast.

Om toch samen muziek te maken werd in mei 2020 de eerste YouTube fanfarevideo gemaakt. Het fanfareorkest onder leiding van Marije Koopmans speelt 17 Miljoen mensen. Elke muzikant speelde zijn of haar partij thuis, de opnames werden samengevoegd tot één video. www.youtu.be/XYhrRCHdrQ4 en www.youtu.be/zjgtvBR4xn8.

Door versoepeling van de maatregelen was het weer mogelijk om in kleine groepen te repeteren in Het Trefpunt, maar dat was van korte duur. Er volgde een lange periode van lockdown en avondklok wat samen spelen onmogelijk maakte. In de kerstperiode speelde het orkest Jingle Bells online, met dit keer het accent op de jeugdleden., t zien op www.youtu.be/LAl3UAKKfmc.


Het bestuur besloot dat er elke maand een moment van digitale ontmoeting moest plaatsvinden. Een enquête onder de leden gaf sturing en ideeën. Zo speelden de leden van Ons Genoegen onder andere bingo, het weerwolvenspel, een online webinar en een quiz. Ook de jaarvergadering werd in een Zoom meeting gehouden, en dat ging heel goed.

Ons Genoegen heeft tijdens de coronaperiode veel leuke activiteiten gedaan. Achter de schermen wordt overigens door een commissie hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de viering van het 100-jarig bestaan van de vereniging in 2022. Ook staat er voor volgend jaar een maestro-concert op de rol.

Op dit moment hopen de leden van de vereniging vóór de grote zomervakantie nog een paar keer bij elkaar te komen met het grote orkest en het jeugdorkest. De KNMO, de belangenorganisatie voor instrumentale amateurmuziek in Nederland, is met richtlijnen gekomen om de amateurmuzieksector weer op gang te brengen.

"Daarbij", zegt de KNMO, "wordt het voor verenigingen mogelijk om zowel binnen als buiten te repeteren zonder specifieke richtlijnen voor de groepsgrootte en zonder leeftijdsbeperkingen, maar wel met gezond verstand". Voor Ons Genoegen echter geen reden om te wachten en muziek te maken met RIVM richtlijnen.