Dick krijgt hulp met stoken.
Dick krijgt hulp met stoken. (Foto: aangeleverd)

Dick brengt museum op stoom

Dick Reinold bedient sinds vier jaar de meeste machines van het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen in het Stoommachinemuseum in Medemblik. De benodigde stoom wordt in het museum geproduceerd. “Het is niet gewoon hout in brand steken, maar economisch stoken. Niet dat ik heel Medemblik sta op te warmen, terwijl er geen pufje stoom uit de stoommachines komt.”

Dick ging vier jaar geleden met pensioen en begon zijn vrijwilligerswerk als stoker/machinist. “Het is niet zo dat ik gelijk zelfstandig aan de slag ging. Ik heb ervaring met machines en sleutelen aan auto’s, motoren en brommers gaat me goed af, maar een stoommachine is toch echt een vak apart. Daar moet je voor opgeleid worden. Het museum biedt interne opleidingen aan. Je hoeft dus geen technische achtergrond te hebben om machinist of stoker te worden. Als je maar interesse hebt in techniek!”

Meer vrijwilligers

Er werken tachtig vrijwilligers in het museum, maar meer helpende handen zijn nodig. “Dat lijkt misschien veel, maar we zijn minstens zes dagen per week open en er is veel werk te doen. Zonder de vrijwilligers zou het museum niet open kunnen.”


Dick is elke vrijdag in het museum aan het werk. “Voor stoom moet je geduld hebben. Het is geen knop die je omzet, zoals bij stroom. Ik begin daarom op tijd, zodat de boel op stoom is als het museum opengaat. Ik vind vooral de interactie met de bezoekers leuk. Laatst bleef een dame me maar vragen stellen. Extra leuk, want het zijn toch veelal mannen die interesse hebben in stoomtechniek.”

Stookdiploma

Kinderen mogen zelf hout in het vuur gooien als ze willen. “Sommigen vinden het eng, want zo’n ketel is toch heel groot en heet. Maar de meesten willen wel. Ze krijgen na afloop een stookdiploma en daar zijn ze dan supertrots op! Hopelijk zijn deze enthousiaste jongeren, onze vrijwilligers van de toekomst.”

Doe es gewoon vrijwillig

Wil jij ook es gewoon vrijwillig doen'? Laat het Vrijwilligerspunt Westfriesland weten door een e-mail te sturen naar info@vrijwilligerspunt.com of te bellen naar 0229-216499. Het hele verhaal lezen van Dick? Kijk op www.vrijwilligerspunt.com/doe-es-gewoon-vrijwillig.