De brandhaartjes van de rups veroorzaken klachten bij mensen.
De brandhaartjes van de rups veroorzaken klachten bij mensen. (Foto: AdobeStock)

Natuurlijk de eikenprocessierups bestrijden

REGIO - In de gemeente Opmeer zijn ook dit jaar een paar nesten van de eikenprocessierups gevonden. Deze nesten waren op plekken waar niet zoveel mensen komen en zorgden daarom ook niet voor ongemak. Het aantal nesten is afgenomen in vergelijking met 2020 net als de landelijke tendens.

Om te voorkomen dat de eikenprocessierups een plaag wordt, bestrijdt de gemeente deze rups op verschillende milieuvriendelijke manieren. Voor de bestrijding worden bijvoorbeeld mezenkooien geplaatst. Deze vogels eten de rupsen voordat ze vervelende brandharen krijgen. Tijdens het broedseizoen worden deze nestkasten gecontroleerd door burgers. Hierdoor krijgt de gemeente inzicht in het aantal jonge mezen per jaar. Naast de nestkasten hangen er ook vleermuiskasten op diverse plekken. Deze dieren zijn nuttig, omdat de eikenprocessievlinder alleen 's nachts vliegt en door de vleermuizen gegeten wordt. Hierdoor beperkt de gemeente het aantal eikenprocessierupsen omdat er minder eitjes gelegd worden.

Daarnaast zijn ook vallen met lokstof geplaatst. De mannetjesvlinders komen daarop af en worden gevangen in de val. Ook hierdoor komen er minder eikenprocessierupsen. De vallen met lokstof worden ongeveer half juli opgehangen en drie keer voorzien van nieuwe lokstof en de vallen worden ook drie keer gecontroleerd op de aanwezigheid van de vlinders. Daarnaast worden op diverse plaatsen larve van lieveheersbeestjes en gaasvliegen uitgezet die ook de strijd aangaan met de eikenprocessierupsen in een vroeg stadium. Ook wordt gestreefd naar voldoende diversiteit in de beplanting met als gevolg veel insecten die een gunstige invloed hebben op het bestrijden van de eikenprocessierupsen.

Ondanks dat het aantal nesten met eikenprocessierupsen dit jaar verminderd is, moet de gemeente alert blijven. Door de verschillende bestrijdingsmethode in te zetten blijven we de eikenprocessierups de baas en hebben de burgers geen last van de brandharen van de eikenprocessierupsen.