Bomen in Opmeer komen terug langs A.C. de Graafweg

OPMEER - Langs de A.C. de Graafweg in Opmeer worden vanaf eind oktober vrijwel alle bomen gekapt. De ruimte die daardoor ontstaat, is nodig voor het verbreden van de weg en het fietspad en het verleggen van kabels en leidingen waaronder de drinkwatertransportleiding van PWN. 

De weg krijgt een extra brede groenstrook tussen de weg en fietspad. Daarmee wordt het mogelijk om 10% meer bomen terug te planten dan er gekapt worden. De nieuwe bomen worden geplant na afronding van de werkzaamheden aan de weg, eind 2024. Hierdoor wordt op termijn het groene karakter herstelt.

Omdat snelheidsverlaging geen invloed heeft op het aantal te kappen bomen, besloot de provincie dat de maximumsnelheid in Opmeer 80 km/uur blijft. Dat voorkomt een toename van sluipverkeer op andere wegen. In overleg met de gemeente besloot de provincie een bijdrage te leveren aan de verbetering van de geluidswal tussen de Breestraat en de Pade. De gemeente en de provincie maken samen met de omwonenden afspraken over hoe de geluidswal eruit moet zien. De provincie betaalt de aanpassingen, de geluidswal blijft eigendom van de gemeente. 

Eind september beginnen de voorbereidende werkzaamheden zoals het graven van nieuwe sloten, het dempen van oude sloten, het aanleggen van een bouwweg en het kappen van bomen.