Volkswagen is het meest populaire merk bij dieven.
Volkswagen is het meest populaire merk bij dieven. (Foto: Adobe Stock)

Afname autodiefstal zet door

Het aantal voertuigdiefstallen daalt nog steeds. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat er het eerste halfjaar van 2021 ruim 21% minder personenauto's gestolen zijn ten opzichte van 2020. 

In totaal wisselden 2.578 voertuigen onvrijwillig van eigenaar. De daling bij het aantal gestolen lichte bedrijfswagens was zelfs nog groter: dit nam af met 41%. Ook voor de coronacrisis was al een daling zichtbaar, maar deze afname is wel héél sterk. Mogelijke oorzaken door de crisis laten zich raden; mensen zijn vaker thuis met hun auto en hebben dus meer zicht. Ook parkeren mensen minder vaak op plekken met hogere diefstalrisico's. 

SUV blijft geliefd

De groeiende populariteit van het SUV-segment vertaalde zich wel in een verschuiving: er worden relatief meer SUV's gestolen dan voorheen. Zo noemt de RDW de Nissan Qashqai en Mazda CX-5als populair bij dieven. Niet verrassend, aangezien dit ook verkoopsuccessen zijn en er dus simpelweg veel van rondrijden. Ook bij Renault, Audi, Peugeot en Opel nemen de aantal gestolen SUV's toe door groei van dit marktsegment. 

Populaire merken 

Volkswagen is in de cijfers het meest populaire merk bij dieven, gevolgd door Toyota, Renault, Peugeot en Audi. Mercedes en BMW verdwijnen hiermee uit de top 5 van meest gestolen merken.