Als voedingsexpert ziet Laura erop toe dat de maaltijden voldoende belangrijke voedingsstoffen bevatten.
Als voedingsexpert ziet Laura erop toe dat de maaltijden voldoende belangrijke voedingsstoffen bevatten. (Foto: aangeleverd)

Gezonde kant-en-klaar maaltijd, kan dat?

REGIO -  Het meer gewone leven is na de vakanties en coronabeperkingen weer begonnen. Koken schiet er daardoor nog wel eens bij in. Nu zou je het jezelf makkelijk kunnen maken met een kant-en-klaarmaaltijd, maar is dat wel gezond? We zochten het uit. 

'Kook zelf, dan weet je precies wat erin gaat'

Daarvoor spreken we met Laura Koster, voedingsexpert bij maaltijdbezorger Uitgekookt. 

Gezondheid ligt aan de samenstelling 

"Of een kant-en-klaarmaaltijd gezond is, ligt volledig aan de samenstelling", legt Laura uit. "Het is net als bij een maaltijd die je zelf kookt. Zo kun je een curry maken met alleen kip, witte rijst, veel saus en een flinke schep zout. Beter is natuurlijk te kiezen voor een variant met lekker veel verse groente en op smaak gebracht met verse kruiden in plaats van zout. Dat maakt een wereld van verschil wat betreft voedingswaarden, en zo werkt het bij kant-en-klaarmaaltijden ook. En laat Uitgekookt daar nou in uitblinken."

Veel kant-en-klaar maaltijden zijn ongezond

"Het slechte imago van de kanten-klaar maaltijd zit hem dan ook in het risico dat je al snel een verkeerde te pakken hebt. Met te veel zout, suiker en vet. Maaltijden in de supermarkt bevatten vaak te hoge doseringen van deze ongezonde toevoegingen. Ze zien er op het oog misschien goed uit, maar erg voedzaam zijn ze niet. Dat is waarom vaak wordt aangeraden om zelf te koken. Dan weet je precies wat erin gaat."

Gezonde kant-en-klaar maaltijden van Uitgekookt 

Toch kan het ook anders. Gezonde kant-en-klaarmaaltijden waarbij je precies weet wat erin zit. Zoals de maaltijden van Uitgekookt, die ze door heel Nederland aan huis bezorgen en die je tot 5 dagen in je koelkast bewaart. Gezond eten is eigenaar Johan van Marle met de paplepel ingegoten. Als zesde generatie van een telersfamilie, die in een later stadium een groentewinkel runde, zocht hij naar een manier om heel Nederland gezonder te laten eten. En zo kwam Uitgekookt tot stand waar gezond en lekker eten hand in hand gaan. 

Voedingsexpert ziet toe op voedingswaarde en smaakvolle samenstelling

Als voedingsexpert ziet Laura erop toe dat de maaltijden voldoende belangrijke voedingsstoffen bevatten, geen toegevoegd suiker en zo min mogelijk zout en ongezonde vetten. Uitgekookt presenteert deze maaltijden vervolgens heel overzichtelijk in categorieën. "Per maaltijd zie je in welke gezondheidscategorie hij valt, wat er precies inzit en welke gezondheidsvoordelen de maaltijd je oplevert. Bijvoorbeeld sterke spieren dankzij extra veel eiwitten, of een beschermend effect voor je hart en vaten vanwege omega-3. Gemakkelijk gezond eten was daardoor nog nooit zo eenvoudig." 

'Gemakkelijk gezond is zo eenvoudig'

Conclusie: je kunt jezelf met een gerust hart wat gemak bezorgen met een kant-enklaarmaaltijd, zolang je maar let op de samenstelling en gaat voor een écht gezonde variant bij de vertrouwde expert met kennis van zaken, Uitgekookt.nl dus.

Kijk voor meer informatie op Uitgekookt.nl.

Afbeelding