De pietjes zijn blij dat ze weer een voorstelling kunnen geven.
De pietjes zijn blij dat ze weer een voorstelling kunnen geven. (Foto: aangeleverd)

Rederijkerskamer Elena presenteert 'Een verrassingsfeest voor...'

GROSTHUIZEN - Leden van Rederijkerskamer Elena geven zondag 28 november, zaterdag 4 december en zondag 5 december de toneelvoorstelling 'Een verrassingsfeest voor...' Alle voorstellingen beginnen om 14.00 uur in Brasserie de Grost in Grosthuizen.

'Uit je comfortzone stappen'

Martine Doodeman woont in Scharwoude en is sinds een jaar of tien lid van de toneelvereniging. "Ik ben een alleenstaande moeder van twee heerlijke mannen van 12 en 13 jaar en werk op de financiële afdeling van een wereldwijd handelsbedrijf in chemicaliën. Ik wilde graag in contact komen met mensen uit mijn buurt. Iemand kwam met de vraag of ik in het bestuur wilde komen, dat leek mij leuk en nu neem ik de PR taken op me. Dat is wat ik graag doe."

Interactief

Martine: "Wij hebben dit stuk zelf geschreven, nou ja wij! Deze credits gaan in zijn geheel naar Jeannette van Wiltenburg. Ze wilde een combinatie van een interactieve show/toneelstuk opzetten. Met haar ervaringen van afgelopen sinterklaasvoorstellingen heeft ze zelf het script geschreven. Het interactieve maakt de show extra onvoorspelbaar, maar alle spelers zijn voorbereid. Er worden veel dingen aan de kinderen in de zaal gevraagd. Je weet natuurlijk nooit wat er voor reactie komt. Op het podium staat een toilet. Met een hoge deur zodat je vanuit de zaal de kuiten van de toilet bezoeker ziet. Met geluidseffecten van doortrekken is dat hilariteit voorhet publiek."

Spullen verdwijnen

Er gebeurd van alles in het kasteel waar Sinterklaas en de pieten logeren; dansjes worden geleerd en een veel gezelligheid tijdens het zingen. Het is een drukte van jewelste met alle pieten bij elkaar, maar één ding is toch wel heel erg raar. Er verdwijnen spullen van de pieten, zelfs het grote boek van de Sinterklaas is zoek. Speurpiet doet zijn best om dit boek te vinden. Heer Piet is zelfs een beetje in paniek van dit hele gebeuren, ook hij is op zoek naar het grote boek. TikTok Piet en Planpiet begrijpen niets van alle verdwijningen. Het is goed mis in het kasteel. Benieuwd hoe dit afloopt? En voor wie is dat feestje eigenlijk?

Spelers

"Wij spelen al een paar jaar met een vast team het sinterklaastoneel. Onze Heer Piet, gespeeld door Martijn Zuidland, is echt een doorgewinterde toneelspeler. De rest van de pieten worden gespeeld door onze jeugdspelers Jurre Pelser, Didi Ooms, Pim Bakker en Isis Zuidland. Het zou fantastisch zijn als ze straks doorstromen naar het volwassenentoneel. Daarnaast staan er nieuwelingen op het podium, die meedoen met dansjes en in de pauze pepernoten uitdelen. Ze hebben een kleine rol op het podium, een soort van snuffelstage, een klein stapje naar misschien een grotere rol volgende keer. Op dit moment speel ik geen rol, maar nu mijn kinderen wat groter zijn, denk ik dat ik volgend jaar wellicht weer eens meedoe."

Wie het sinterklaastoneelstuk wil bijwonen, kan kaarten reserveren via reserverenelena@gmail.com. Geniet van het stuk en het enthousiasme van de spelers.

"Het leuke van toneelspelen is dat je een hele andere ik kan zijn", zegt Martine. Ik kan buiten mijn comfortzone stappen. Ik speelde wel eens een Amsterdamse vrouw. Woorden die ik normaal nooit zal uitspreken, kwamen uit mijn mond en natuurlijk ook met het accent praten. Dat was ontzettend leuk. Ik hoop dat het publiek geniet van 'Een verrassingsfeestje voor...'