Ivonne voor haar huidige woning in Zwaag. "Ik ben op slag verliefd geworden op tiny houses en de manier van leven."
Ivonne voor haar huidige woning in Zwaag. "Ik ben op slag verliefd geworden op tiny houses en de manier van leven." (Foto: Jan Siebring Fotografie)

Ivonne Schrikkema: 'Naast een gelukkige 'ik' heb ik weinig nodig'

ZWAAG - 27 vierkante meter; zo groot - of zo klein - is het tiny house waarin Ivonne Schrikkema (73) uit Zwaag samen met haar twee hondjes en drie katten vanaf januari hoopt te gaan wonen. Het fenomeen tiny house is nog redelijk nieuw in Nederland, maar er is steeds meer vraag naar.  Er is een heuse tiny house-beweging ontstaan in Nederland en op dit moment is er ook een tv-programma aan gewijd: ’Tiny house battle’, een programma dat helemaal past in een tijd van ontspullen en duurzaamheid. Ivonne woont op dit moment nog in een eengezinswoning. "Deze woning is eigenlijk te groot voor mij. Ik kan met gemak kleiner gaan wonen."

Ivonne Schrikkema verruilt eengezinswoning voor tiny house

Tiny houses zijn volwaardige woningen op kleine schaal. Ze worden bewust gebouwd en bewoond vanuit de behoefte een eenvoudiger leven te leiden met minder nadruk op consumeren en met een kleinere ecologische voetafdruk. Bij het ontwerp en de bouw wordt slim gebruik gemaakt van ruimte en innovatieve technologieën. Een tiny house mag maximaal vijftig vierkante meter groot zijn. 

Verliefd

Ivonne las op Facebook voor het eerst over tiny houses. "Ik was eigenlijk al meteen heel enthousiast en ben er meer over gaan lezen. Vooral de blogs van Marjolein Jonker, oprichter en ambassadeur van Tiny House Nederland, spraken mij heel erg aan. Ik ging mijn eigen leven met een andere bril bekijken: wat heb ik nou écht nodig? Word ik nou gelukkig in een groot huis met honderden boeken? En hoe kan ik zo goed mogelijk voor de natuur zijn? Ik bezocht een open dag van een tiny house-project en ik werd op slag verliefd op de huisjes en de manier van leven. Het maakte mij nóg nieuwsgieriger. Vervolgens las ik in 2019 een oproep op Facebook: Tiny House Dronten zoekt bewoners voor project. Ik heb me aangemeld en woonde de vergaderingen bij en ik wist: dit is het, hier wil ik mee verder."

Mogelijkheden

De in totaal tien huisjes van Vereniging Tiny House Dronten komen te staan op een stuk grond van zevenduizend vierkante meter in Biddinghuizen, midden in een nieuwbouwgebied. "Het is een heel mooie plek", glundert Ivonne. "De tiny houses komen rondom een gemeenschappelijke ruimte te staan, waar onder meer plek is voor wasmachines. Ook wordt deze ruimte bijvoorbeeld gebruikt om te vergaderen en er komt een stellingkast voor gemeenschappelijk tuingereedschap. We willen een moestuintje aanleggen, een speeltuintje en misschien een voedselbos. Verder woon ik straks vlak bij het Veluwemeer waar ik met mijn elektrische bakfiets naartoe kan gaan. Die bakfiets is het enige luxe middel dat ik mezelf gun", lacht ze. "Verder heb ik naast een gelukkige 'ik' weinig nodig. Ondertussen heb ik zó veel spullen weggebracht naar de kringloopwinkel. In het tiny house is er geen plek voor en bovendien heb ik al die spullen niet nodig." Op de vraag of er nog iets is wat Ivonne straks gaat missen, blijft het lang stil. "Ik zou het écht niet weten. Ja, mijn kleinkinderen ga ik minder zien dan nu. Maar ze kunnen gezellig komen logeren. Daar kijk ik nu al naar uit. Verder zie ik geen hobbels op de weg. Ik ben positief ingesteld en denk altijd in oplossingen en mogelijkheden."

Comfort, maar geen luxe

Sommige kleine huisjes zijn van alle gemakken voorzien en andere zijn compleet off the grid, wat betekent dat je niet bent aangesloten op stroom, gas, water en riolering. Zonnepanelen, regenwater, composttoiletten bieden een goed alternatief. "Ik wilde in eerste instantie ook off the grid gaan wonen, maar heb toch besloten het niet te doen. Ik voel me soms nog wel dertig, maar mijn lichaam vraagt om iets meer comfort. Maar zeker geen luxe", benadrukt Ivonne. "Daarom heb ik straks, vanaf april, wél een wateraansluiting. Tot die tijd vang ik regenwater op. Op het dak komen zonnepanelen. Gebruik maken van wat de natuur ons geeft, zoals zon, wind en water, daar gaat het om. Ik heb in ieder geval straks veel lagere woonlasten dan nu. Ook produceer ik minder afval en heb ik meer tijd om bewuster te leven met gelijkgestemden." Verder ziet het tiny house er volgens Ivonne vanbinnen eigenlijk net zo uit als haar huidige woning. "Alleen dan in het klein uiteraard. Alles is heel functioneel ingericht. Zo komt er een slaapbankje te staan, zodat ik ook logees kan ontvangen en ik heb een kookkacheltje gekocht." Ivonne is dus helemaal klaar om haar intrek te nemen in haar tiny house. "De bouwer van mijn huisje is op dit moment nog bezig met een constructieberekening die de gemeente daarna moet goedkeuren. Dat zorgt voor een klein knoopje in mijn maag. Maar ik ben een vasthoudende optimist, mijn glas is meestal voor driekwart vol, dus ik ga ervan uit dat het allemaal goed komt."

Voor zover Ivonne weet, zijn in de gemeente Hoorn nog geen tiny house-projecten opgezet. Wie interesse heeft om ook in een tiny house te gaan wonen, doet er volgens Ivonne goed aan om een groep te vormen, liefst met mensen die al ervaring hebben met het wonen in een tiny house. Zorg er in elk geval voor dat je niet alleen bent.


Meer informatie over tiny houses is te vinden op www.marjoleininhetklein.com. Op www.tinyhousenederland.nl is ook heel veel informatie te vinden, bijvoorbeeld over de wet- en regelgeving op het gebied van tiny houses. Kijk ten slotte ook eens op www.tinyfindy.com, een platform voor vraag en aanbod van tiny houses, woonlocaties, producten en diensten.

Een deel van de woonkamer van het tiny house van Ivonne.
Ivonne met één van haar hondjes, met op de achtergrond de ingepakte spullen die ze meeneemt naar haar tiny house.