Social media kan een zogenaamd 'perfect beeld' creëren, voornamelijk onder jongeren.
Social media kan een zogenaamd 'perfect beeld' creëren, voornamelijk onder jongeren. (Foto: Pexels)

Jongeren pakken zelf psychische druk aan: #HetIsNietWatHetLiked

REGIO - Spierwitte tanden, een egale huid en een filter over de foto heen. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde leeftijd van kinderen die voor het eerst een filter gebruiken voor hun foto, 10,4 jaar oud is. Het idee van perfectie onder jongeren wordt vooral geschapen door de foto’s die op social media langskomen. Om meer aandacht te besteden aan de negatieve effecten die het social media gebruik door jongeren met zich meebrengt, is er over dit onderwerp een campagne gestart door vier studenten.

'Fear of missing out'

Social media kunnen een zogenaamd 'perfect beeld' creëren, voornamelijk onder jongeren. Zij zien foto's op de mediaplatformen langskomen, wat invloed heeft op hun zelfbeeld. Dit beeld kan leiden tot onzekerheden, FOMO (fear of missing out) of erger. 

Zelfmoordgedachten

Uit interne onderzoeken van Facebook, waar Frances Haugen de hand op heeft weten te leggen, blijkt dat Instagram tienermeisjes schaadt. Van de meisjes geeft 13,5% aan dat Instagram zelfmoordgedachten verergert. Daarnaast geeft 17% van de tienermeisjes aan dat het gebruik van Instagram hun eetstoornissen verergert. Haugen meldt daarbij: "Wat ontzettend tragisch is, is dat Facebooks eigen onderzoek zegt dat jonge vrouwen door het gebruik van Instagram hun lichaam steeds meer gaan haten."

#HetIsNietWatHetLiked

Vier studenten van de Hogeschool van Amsterdam hebben de onzekerheid, die door social media gecreëerd wordt, vroeger ook ervaren. Zij willen zich laten horen, zodat andere generaties hier hopelijk anders over gaan denken. 

 Veel van de foto's die de jongeren op online platformen zien, creëren het idee van perfectie bij de ander, maar zijn vaak niet wat het lijkt. Daarom hebben deze studenten de campagne #HetIsNietWatHetLiked opgezet. 


Het doel van deze campagne is om jongeren bewust te maken van het feit dat er online vaak een onrealistisch beeld wordt geschetst. Het is de bedoeling dat de jongeren door deze campagne de juiste denkwijze meekrijgen. Zo leren ze omgaan met de beelden die zij zien op social media, wat leidt tot vermindering van de psychische druk en onzekerheden onder de jongeren. 


Om deze jongeren actief te informeren en tips te geven over dit onderwerp, worden de mediaplatformen Instagram en TikTok gebruikt. Dit zijn de twee platformen die op dit moment het meest worden gebruikt door de doelgroep, jongeren tussen de 13 en 17 jaar. De jongeren krijgen de mogelijkheid om op deze social media kanalen een realistisch en een zogeheten'no filter' beeld van zichzelf te laten zien en van anderen te bekijken. Op deze manier kan het idee van imperfectie weggehaald worden.