Revalidatietrajecten kunnen langdurig van aard zijn.
Revalidatietrajecten kunnen langdurig van aard zijn. (Foto: Pexels)

Beter en sneller genezen dankzij thuisrevalidatie

Revalideren in vertrouwde omgeving komt steeds vaker voor. Uit onderzoek blijkt dat patiënten, waaronder hartpatiënten, thuis minstens net zo snel herstellen. Hoe komt dat? Wordt thuisrevalidatie in de toekomst voor verschillende patiëntgroepen de norm?

Revalidatietrajecten kunnen langdurig van aard zijn en veel complexiteit met zich meebrengen. Gelukkig kan deze zorg ook thuis verleend worden: dit heet thuisrevalidatie. Onderzoek toont aan dat mensen beter genezen wanneer zij dat in de thuissituatie kunnen doen. Uiteindelijk is dit ook de plek waar iemand op langere termijn zichzelf moet redden, een bijkomend voordeel om dat dus gelijk te laten wennen. Maar waarom 'moeten' we steeds vaker thuis revalideren? Dit komt met name door de vergrijzing van de Nederlandse bevolking, waardoor er een toename is van grote operaties bij ouderen. Sneller ontslag uit het ziekenhuis zorgt ervoor dat het herstelproces van de patiënt deels thuis komt te liggen met ondersteuning van onder meer fysiotherapie. Onderzoek toont aan dat verschillende aspecten van belang zijn voor een succesvolle thuisrevalidatie: emotionele steun, oefeningen, praktische tips, coaching, een positieve mindset en technologische ondersteuning.

Angst bij patiënten 

De aanwezigheid van deze aspecten zorgt voor minder angst bij de patiënten, een vermindering van de vermoeidheid en meer inzet bij het uitvoeren van hersteloefeningen. 


Kortom: wanneer aan deze voorwaarden wordt voldaan, lijkt thuis revalideren wel degelijk een toekomst te hebben.