De Alkmaarseweg.
De Alkmaarseweg. (Foto: Leo Tillmans)

Ingezonden: 'Participatie, niet voor iedereen weggelegd!'

BEVERWIJK/HEEMSKERK - Wat een gezamenlijke raadscommissievergadering van Beverwijk en Heemskerk maar weer eens aantoont. Op donderdag 4 februari werd deze vergadering gehouden. Onderwerp: Verbeteren verkeersveiligheid Alkmaarseweg Noord door het aanbrengen van een knip.

Gezamenlijkse raadsvergadering over 'knip' Alkmaarseweg

De knip, die al eerder in een proef in 2019 had aangetoond dat deze heel veel overlast gaf voor omwonenden in straten ten noorden en ten zuiden van de Alkmaarseweg. Een knip, waarvan dan ook in januari 2020 door de colleges op uitdrukkelijk verzoek van de raadscommissie werd gezegd: “Die gaan we niet meer doen. We gaan wel de verkeersveiligheid verbeteren door een andere inrichting. “

Prima. Iedereen tevreden naar huis en vol vertrouwen op een mooie oplossing, waardoor voor alle bewoners, omwonenden en weggebruikers meer veiligheid zou komen.

Al snel kwamen er wegversmallingen, die vanaf het begin een groter gevaar opleverden dan dat ze meer veiligheid brachten. De PvdA heeft al binnen een week aangekaart dat deze verkeerd stonden, omdat bij twee wachtende auto’s voor 1 van de versmallingen de rotonde al volstond en dus extra gevaar voor fietsers en voetgangers opleverde. Ook werden, zagen wij, fietsers min of meer klem gereden als auto’s moesten wachten voor de versmallingen.

In de tussentijd is er niets veranderd aan de wegversmallingen. De wethouder van Beverwijk had naar ons namelijk aangegeven dat ze toch maar tijdelijk waren. De colleges hebben de onveilige situatie laten bestaan, op weg naar een definitieve oplossing. Gelukkig zijn er geen ernstige ongelukken gebeurd.

Niets gebeurd

Al die maanden daarna is er dus verder niets gebeurd aan het verbeteren van de veiligheid. Als raadsleden hadden wij de verwachting dat de wethouder bij ons terug zou komen met een vraag om extra geld om betere maatregelen te treffen en een betere en veiligere inrichting van de Alkmaarseweg Noord. Bijvoorbeeld bredere fietsstroken, die onderscheidend van kleur zouden zijn. En een tussenoversteek voor kinderen, die naar de Lunetten moesten oversteken. En een verhoging van de drempel bij de Kuikensweg, zodat fietsers daar veiliger vanaf de doorfietsroute konden oversteken.

Er lag opeens een besluit van college met definitie afsluiting

Niets van dat alles. Er lag opeens een besluit van het college met een definitieve afsluiting door middel van een knip. Huh? Er zou toch geen knip komen? Van de participatie van tegenstanders van de knip bleek geen sprake geweest. Alleen voorstanders waren in het denkproces meegenomen. De meerderheid van hen woont vanzelfsprekend aan de Alkmaarseweg. De tegenstanders waren echter sinds januari 2020 ook al met naam bekend bij de gemeente. Waarom zijn zij niet benaderd?

Tja, waarom niet? Tijdens de commissievergadering werd de indruk gewekt dat het aan deze mensen zelf lag dat hun belangen niet zijn meegewogen. Ze hadden alerter moeten zijn. Dat verbaasde ons heel erg. Het is logisch dat deze mensen niet meer zo alert waren, want ze waren tenslotte in januari 2020 naar huis gegaan in de wetenschap dat de knip er niet zou komen. Zij konden gerust zijn: er zou geen sluipverkeer meer door hun woonstraten gaan. De veiligheid zou echt voor iedereen verbeteren.

Geconfronteerd

Deze mensen werden geconfronteerd met participatie, die al voorbij was. Voor hen dus niet meer weggelegd. Wat ze ook zouden inbrengen, het besluit was door beide colleges al genomen. Ook de commissieleden vanuit de gemeenteraden waren wel verbaasd dat zij in de vergadering eigenlijk ook alleen maar gebruikt werden als achteraf klankbord voor de colleges. Het enige wat de commissie nog kon doen was de colleges afdwingen dat ze ook maatregelen gaan nemen in de zijstraten om sluipverkeer blijvend te beperken.

Participatie in Beverwijk en Heemskerk? Alle goede bedoelingen van de gekozen gemeenteraden ten spijt: het is nog steeds onder de maat. Participatie is gewoon niet voor iedereen weggelegd. Mensen worden domweg ‘vergeten’ mee te nemen. Ze worden geacht zelf alert te zijn en als ze dat niet zijn, hebben ze pech gehad. Zijn ze wel actief en beginnen ze een platform, dan hadden ze zich bij een eerder ingestelde overlegclub, waar ze niets van wisten, moeten aansluiten. Zijn ze actief en beginnen ze een petitie, die door 1300 mensen in een paar dagen getekend wordt, doet dat er ook niet toe. Teveel ingevuld, dus dan zijn het geen direct belanghebbenden. Doen we dus niets mee, bleek ook weer op 4 februari.

Laten we als politiek alsjeblieft bewaken dat we nog geloofwaardig blijven. Er zijn nu veel inwoners, die het woord participatie voorlopig niet meer kunnen horen en gelijk hebben ze.


Jaqueline Dorenbos, fractievoorzitter PvdA Beverwijk