Projectdirecteur Jaap Nijland.
Projectdirecteur Jaap Nijland. (Foto: Aangeleverd)

TenneT gaat geluid van het transformatorstation meten bij woningen

BEVERWIJK - De eerste geluidmetingen bij de woningen in Wijk aan Zee en Beverwijk zijn uitgevoerd en de tweede meetsessie start eind februari. Jaap Nijland, projectdirecteur bij TenneT, legt uit: "Deze metingen geven straks inzicht of het geluid bij de woningen door het nieuwe transformatorstation is toegenomen."

Bewoners maken zich zorgen over een toename van geluidsoverlast, terwijl ze al veel hinder in hun omgeving ervaren. Nijland geeft aan dat hij niet verwacht dat de overlast door het transformatorstation gaat toenemen. “Met het ontwerp voor het station voldoen we aan de wettelijke geluidsnormen. Maar omdat we ons de zorgen van omwonenden goed kunnen voorstellen, nemen we extra maatregelen om het geluid zoveel mogelijk te beperken. De berekeningen geven aan dat wij straks slechts een paar honderdste decibel gaan toevoegen aan het geluid dat er nu al is."

Volgens Nijland doet TenneT zijn uiterste best om zo stil mogelijk te zijn, maar helemaal stil gaat niet lukken. "De Omgevingsdienst toetst straks of we voldoen aan de geluideisen in de vergunning. Daarvoor wordt er gemeten op bestaande meetpunten in de omgeving. Aanvullend voeren we zelf extra metingen uit bij een aantal woningen. Zo krijgen we meer inzicht in het geluid bij de woningen die het dichtst bij het transformatorstation staan. De focus ligt op laagfrequent geluid, want daar zijn de meeste vragen over."

Buiten en binnen meten

In september vorig jaar is de eerste meetsessie uitgevoerd. Vier weken lang stonden er meetopstellingen in een tuin aan de Zeestraat in Wijk aan Zee en in een tuin aan de Beverwijkse Creutzberglaan. Deze meting wordt meerdere keren herhaald, in verschillende seizoenen met verschillende windrichtingen, voor een goede nulmeting. Zo’n nulmeting geeft aan wat het huidige geluid is. Nijland: "Vervolgens gaan we weer meerdere keren meten als het transformatorstation vanaf 2023 in drie fasen in bedrijf wordt gesteld. We kunnen dan de situatie voor en na de ingebruikname goed vergelijken. Zo krijgen we inzicht of er door het transformatorstation sprake is van een toename van het totale geluid bij die woningen."

Nijland licht toe dat TenneT ook binnenshuis gaat meten.

Meetopstelling.
Toekomstige transformatorstation