Gaatze de Vries, wethouder Heemskerk
Gaatze de Vries, wethouder Heemskerk

Dilemma’s

Als bestuurder, of je nu wethouder bent of raadslid, moet je keuzes maken en besluiten nemen. Dat is een afweging van belangen. Het persoonlijk belang tegen het algemeen belang. En dan kijk je niet altijd naar de meeste stemmen. Het gaat om de inhoud. Ook al is een meerderheid voor iets, dan kan het toch zo zijn dat je op basis van feiten en gegevens een ander besluit neemt.

Een voorbeeld. Iedereen vindt het noodzakelijk dat er gebouwd wordt. Immers de woningnood is hoog. Maar zodra je een locatie aanwijst ontstaat er in de buurt van die locatie weerstand. Bouwen ja, maar liever niet hier of zo beperkt mogelijk. Veel gehoorde argumenten zijn: ik raak mijn uitzicht kwijt, het gaat ten koste van mijn privacy of ik woon aan de rand van Heemskerk en er is mij beloofd dat er voor mijn huis niet gebouwd wordt. Heel begrijpelijk dat een inwoner vooral kijkt naar zijn eigen belang of dat van de straat of buurt. Maar als wethouder moet je knopen doorhakken. En het algemeen belang gaat dan voor op het persoonlijk belang. Hoe vervelend dat voor betrokkenen ook is. Wel gaan we altijd in gesprek met de omwonenden om er samen voor te zorgen dat we de negatieve effecten tot een minimum te beperken.

Een ander voorbeeld is de discussie rond de knip in de Alkmaarseweg/ Rijksstraatweg. Een heftige discussie tussen aanwonenden, omwonenden en gebruikers. En elke groep heeft zo zijn eigen begrijpelijke argumenten. Die wegen we af. We kijken daarbij niet naar het aantal stemmen voor of tegen. We kijken naar de inhoud. Hoe maken we de straat weer veilig. De knip komt er en daar ben ik blij om. En uiteraard hebben we oog voor de tegenargumenten en nemen we de omliggende wijken en straten mee in het plan om sluipverkeer tegen te gaan en het bestemmingsverkeer goed te regelen.

Dat zijn dilemma's waar ik mee te maken heb. Een discussie daarover ga ik niet uit de weg. Want ik ben er van overtuigd dat we ondanks heftige discussies, of misschien dankzij, Heemskerk samen een stukje mooier en beter en veiliger maken.


Wethouder Gaatze de Vries van Heemskerk