Wel of geen donor worden?
Wel of geen donor worden? (Stockfoto)

Een beslissing voor na het overlijden…

REGIO - Op 1 juli 2020 is de donorwet veranderd. Met deze wet komt iedereen in Nederland vanaf achttien jaar in het Donorregister.

In het Donorregister vult men in of er na het overlijden wel of geen organen en weefsels aan een patiënt wordt gegeven. Voorbeelden van organen zijn een nier of longen. Of het hergebruik van weefsels als huid of bloedvaten.

Iedereen in Nederland die nog geen keuze heeft ingevuld moet van de overheid een brief hebben gekregen over de nieuwe wet. In de brief wordt de vraag gesteld een keuze te maken.

Zes weken

Wie na de eerste brief niets invult, krijgt na zes weken een tweede brief. Wie dan opnieuw niets invult, krijgt de melding ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ bij zijn naam te staan. Hierover volgt weer een brief.

Geen bezwaar of wel?

De melding ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ betekent dat de organen na het overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts in het ziekenhuis bespreekt dit met de familie. Als de familie heel zeker weet en kan uitleggen aan de arts dat de betreffende persoon echt geen donor wilde worden, dan wordt het lichaam ook niet als donor ingezet. Het is dus belangrijk dat de partner en familie weet wat de keuze is. En dat men de eigen keuze invult in het donorregister.

Wat kan ik kiezen?

Er zijn vier keuzes:

Keuze 1: Ja, ik wil donor worden. Misschien wil men sommige organen en weefsels niet doneren. Ook dit is in te vullen op het formulier.


Keuze 2: Nee, ik wil geen donor worden.


Keuze 3: Mijn partner of familie beslist. Dan beslist de partner of familie na het overlijden.


Keuze 4: Ik wijs één persoon aan die beslist. Dan is er iemand anders die voor de overledene een keuze maakt.


Goed om te weten: keuzes kunnen altijd aangepast. Meer informatie:

www.donorregister.nl