Afbeelding
(Foto: Leo Tillmans)

Ingezonden: Mediation voor Tata Steel in plaats van aanklagen

IJMOND - Mijn artikel van eind januari over de gevaren van Tata Steel voor omwonende heeft veel reacties opgeroepen. Het was bedoeld om de tienduizenden mensen die bij of voor Tata Steel werken een hart onder de riem te steken. Dit geldt ook voor de 150.000 mensen die in de IJmond rond Tata Steel wonen.

Hard tegen hard

De standpunten over de gevaren van Tata Steel voor omwonenden lopen hoog op. Uit mijn ervaring als secretaris van de verfindustrie in Nederland waar ik honderden chemische bedrijven heb geadviseerd over het omgaan met bonden en omwonenden, is één conclusie te trekken namelijk doe het nooit als partij alleen, maar zoek altijd de verbindingen met andere partijen, stakeholders genoemd. Samen bereik je meer dan alleen en de emoties lopen niet zo hoog op met alle consequenties van dien. Wat voor zin heeft het om de leiding van het bedrijf voor crimineel uit te maken. Wat voor zin heeft het de hele IJmond de angst op het lijf te jagen. Leven in een industriegebied is niet hetzelfde als wonen in de duinen bij Bergen of Schoorl. Natuurlijk moet en kan de overlast voor omwonenden omlaag. Tata Steel heeft een doekfilter installatie gebouwd en de fabriekshal, waarin overslag moet gaan plaats vinden, is bijna klaar. Daarin is terecht voor honderden miljoenen euro geïnvesteerd.

Samen wordt méér bereikt

Critici hebben gelijk dat sommige processen bij Tata Steel verouderd zijn en vervangen kunnen en moeten worden. Een nieuwe en beter functionerende cokesfabriek bouwen in IJmuiden is voor het moederbedrijf waarschijnlijk geen prioriteit. Samen met ondersteuning van Brussel en Den Haag is méér mogelijk, vooral als werknemers en omwonenden samen optrekken. De argumenten die stakeholders naar voren kunnen brengen versterken elkaar en zijn overtuigend genoeg om verandering en vernieuwing mogelijk te maken. Sommigen zien Tata Steel als een gevaarlijk monster dat willens en wetens mensen vergiftigt. Dat is natuurlijk onzin. Het overgrote deel van de IJmond is trots op Tata Steel, dat interessant werk biedt en bood aan tienduizenden grootouders, ouders en kinderen. Zij vertellen hun familie en buren hoe mooi het is om staal te maken.

Mediation

Om samen op te trekken zijn tegenwoordig “mediators” beschikbaar. In de relationele sfeer is mediation bekend en geeft betere oplossingen dan direct naar een advocaat te lopen en het voor de rechter uit te vechten. In de juridische procedures gaat het om winnen of verliezen, om gelijk krijgen of niet. Meestal zijn er alleen maar verliezers en wordt er niemand beter van. Ook voor bedrijven zijn er mediators. Een voorwaarde is dat partijen vrijwillig meewerken en daardoor gemotiveerd raken om naar oplossingen te zoeken. Oplossingen die creatief zijn en aansluiten bij de belangen die partijen hebben. Werkgevers kunnen niet zonder werknemers, bedrijven niet zonder omwonenden en overheden niet zonder gezonde bedrijven. Misschien kunnen de drie IJmondgemeenten een mediator aanstellen om escalatie met de omgeving te voorkomen, want ook zij hebben belang bij een goede verhouding tussen bedrijf en hun inwoners.


Adrie Winkelaar, Heemskerk