Afbeelding
(Foto: Kees Blokker)

Tijd voor daden: betaalbare woningbouw

HEEMSKERK - De vraag naar woningen wordt met de dag groter, ook in Heemskerk. Het vinden van een betaalbare koop- of huurwoning is steeds lastiger. Terwijl de vraag steeds groter wordt, blijft het aanbod achter. De nood is hoog, er moet gebouwd worden! Dat zegt onze PvdA-fractie al jaren, maar zonder dat de coalitiepartijen daarin meegegaan zijn.

De laatste raadsvergadering stond voor een groot deel in het teken van woningbouw, specifiek op ‘Eikenhof 2’. Het haalbaarheidsonderzoek Eikenhof 2 bevestigt dat er op de Eikenhof 2 woningen kunnen worden gebouwd. De verdere uitwerking moet nog plaatsvinden. Uiteraard zijn wij blij met alle stappen die gezet worden om meer Heemskerkers een thuis te kunnen bieden; dit neemt echter niet weg dat processen zorgvuldig moeten worden doorlopen. De omwonenden, de raad en stakeholders moeten worden meegenomen in het vervolgproces en bij het opstellen van het programma van wensen en eisen. De PvdA streeft naar een maximaal woningaantal waarbij de woningen in balans moeten zijn met de omgeving. Ook bouwen kan zeker met oog en aandacht voor de groene omgeving. Niet alleen behoud van groen in de omgeving is belangrijk, het groen zou ook meer moeten terugkomen in de bouwwerken zelf. Er zijn talloze voorbeelden waarbij het groen is geïntegreerd in gebouwen, ook in Heemskerk moet dit het uitgangspunt zijn.

Met name de vraag naar betaalbare woningen is groot. De raad heeft in 2018 ingestemd de motie van de PvdA, waarbij is ingestemd dat bij nieuw te bouwen woningen minimaal 50% sociale huur of goedkope koopwoningen moet zijn. Wij zien deze verdeling niet terug in de projecten die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd. Het is nu tijd om dat anders te doen, tijd om ontwikkelaars deze eis mee te geven en zorg te dragen dat hier ook daadwerkelijk naar gehandeld wordt.


Fevziye Sahin, PvdA Heemskerk