Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Er is niets veranderd

Ik heb al eens in mijn vorige columns beschreven dat het fietsen met in de hand een mobiele telefoon levensgevaarlijk is. U weet dat sinds 1 juli 2019 appen of bellen op de fiets strafbaar is. Mensen die worden betrapt op het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets, kunnen een boete van 95 euro, exclusief administratiekosten, op de mat verwachten.

De invoering van dit verbod op de fiets is voornamelijk gericht op de jeugd. U hoort mij niet zeggen dat mede door mijn columns deze wet is aangenomen maar door deze wet moest het veiliger worden voor alle verkeersdeelnemers. Nee, het is er niet veiliger op geworden. Ik moet helaas constateren dat er weer volop gesmart wordt op de fiets.

Ik moet helaas constateren dat er weer volop gesmart wordt op de fiets

Zelfs al fietsend op de stoep appt men er lustig op los. De handhaving op deze wet is klaarblijkend in de benen gezakt. Komt dit door de corona of heeft het plotseling geen prioriteit meer? Ik denk dat wat er op het schermpje afspeelt vele malen belangrijker is dan het in gevaar brengen van je medeweggebruiker.

Al fietsend wordt er gecommuniceerd in o.a. de whatsapp

Al fietsend wordt er gecommuniceerd in o.a. de whatsapp en het zou vreselijk onbeleefd zijn om je whatsapp-vrienden te moeten laten wachten op je antwoord, alleen vanwege het onbelangrijke feit dat er mogelijk tegenliggers van dezelfde weg gebruikt maakt. Moeten die tegenliggers zelf maar uitkijken zie je ze denken. Ze zien toch dat je druk bezig bent.

Ik heb gelezen dat een whatsapp-groep maximaal uit 50 "vrienden" kan bestaan en iemand kan maximaal 50 whatsapps-groepen starten. Dat zijn dus in totaal 2500 "vrienden" waarmee je gelijktijdig mee kunt communiceren. Even terug naar het probleem: Wat zijn de mogelijkheden om toch gebruik te kunnen maken van je mobiele telefoon zonder dat de veiligheid in gevaar komt? Een aparte fietsstrook voor verslaafde mobiele telefoon-fietsers? Helaas, daar is geen ruimte voor.

Is het geen idee om een klein cameraatje op de koplamp te monteren en de beelden worden doorgegeven aan het linkerbovenhoekje van het schermpje van je mobiele telefoon? Zo hoef je niet iedere keer omhoog te kijken of er geen lastige medeverkeersgebruikers aankomen. Nee, de oplossing is en blijft handhaven.


Co Backer

jalbacker741@telfort.nl