Vrijwilligers sorteren zaailingen onder leiding van ecoloog en initiatiefnemer Franke van der Laan (in het midden)
Vrijwilligers sorteren zaailingen onder leiding van ecoloog en initiatiefnemer Franke van der Laan (in het midden) (Foto: Aangeleverd)

Parnassia schenkt duizenden boompjes

REGIO - Vorige week donderdag heeft een groep vrijwilligers van MeerBomenNu in een bos op het terrein van Duin en Bosch in Castricum 2600 zaailingen geoogst om elders uit te planten. Het terrein werd ter beschikking gesteld door de Parnassia Groep.

Voor klimaat en biodiversiteit

In het bos stond een overdaad aan zaailingen van bijvoorbeeld kardinaalsmuts, Europese vogelkers, zomereik, ribes en meidoorn. Deze zaailingen hebben in het bos geen kans om uit te groeien tot een volwassen bos of struik.

Feestje

De boompjes werden geoogst door vrijwilligers, waaronder opa’s en oma’s met hun kleinkinderen. Er waren ook vrijwilligers aanwezig van Transitie Castricum, CALorie, de Partij voor de Dieren en GroenLinks. De zon scheen uitbundig en met elkaar maakten we er een feestje van. En een feest was het! Uiteraard hebben we onze uiterste best gedaan om de Corona maatregelen in acht te nemen en daar zijn we goed in geslaagd. De initiatiefnemer Franke van der Laan van Stichting MeerGroen kwam met materiaal en veel kennis van zaken waar hij ieder groepje op een plezierige mee in kennis stelde. Het was mooi om te zien hoe de kinderen het oppakten en ook de rol die (groot)ouders daarin speelden. Het was een heerlijke buitenactiviteit die ze vast lang zal bijblijven. Op deze manier is het spelend kennismaken met de natuur en het belang daarvan, wat trouwens niet alleen voor kinderen geldt!

Waar planten?

De plek voor de geoogste zaailingen is al bekend. Er zijn bij de organisatie van MeerBomenNu meer dan één miljoen bomen en struiken aangevraagd. De meeste door boeren die rondom hun boerenerf meer groen willen planten, maar ook gemeenten, scholen en voedselbossen hebben veel bomen aangevraagd.

Door zaailingen op een andere locatie te planten maken we nieuwe plekken voor dieren om te leven en te schuilen. Ook leveren de bomen voedsel voor veel dieren waaronder vogels, eekhoorns en insecten. Dit is erg belangrijk omdat de biodiversiteit de afgelopen 20 jaar enorm afgenomen is. Ook zorgen bomen en struiken voor schonere lucht en leggen ze CO2 vast. Daardoor is het planten van bomen ook een goede manier om klimaatverandering tegen te gaan.

Vergroenen

En er zijn nog meer positieve eigenschappen van bomen: ze houden vocht vast en geven schaduw in droge hete zomers. Heel veel goede redenen dus om meer bomen en struiken te planten!

Wil jij je tuin vergroenen? Ga jij tegels weghalen en wil je daarvoor in de plaats een mooi boompje of struik planten? MeerBomenNu geeft op 13 maart allerlei verschillende boompjes en struikjes weg. Deze zijn af te halen in de bomenhub aan de DuinenBoschweg (t.p.v. de kruising met de Zanderijweg).

Wil jij een boompje komen halen, geef je dan op via bomen@transitiecastricum.nl, dan reserveren wij hem voor je.

Meehelpen

Wil jij ook meehelpen met de groene transitie? Dat kan! Daarvoor hoef je echt geen groene vingers te hebben, iedereen kan meedoen.


Geef je op via bomen@transitiecastricum.nl. Samen maken we onze omgeving groener!

Afbeelding
Afbeelding