Trainer Philip Oei met één van zijn Hulstenaar groepen.
Trainer Philip Oei met één van zijn Hulstenaar groepen. (Foto: Kees Bruin)

De Hulstenaar al 40 jaar een bloeiende en gezellige vereniging

HEEMSKERK - Op 17 maart is het alweer 40 jaar geleden dat tennisvereniging De Hulstenaar werd opgericht. Met als voorzitter Gerard Houtenbos, was de club een welkome aanvulling op het toenmalige sportleven in Heemskerk. De eerste ballen werden geslagen op het toenmalige trainingsveld van ADO’20. Echter al vrij snel kreeg men de beschikking over een eigen complex, waar een zestal betonbanen werd aangelegd.

Als club-accommodatie werden in zelfwerkzaamheid een aantal gebruikte bouwketen omgetoverd tot een kantine en kleedruimtes op het terrein aan de Jan Ligthartstraat, waar de club nog steeds is gehuisvest. Helaas moeten de geplande jubileum festiviteiten net als bij vele andere clubs vanwege Corona, noodgedwongen een jaar worden doorgeschoven.

'Prestatieniveau niet onze hoogste prioriteit'

Typerend voor De Hulstenaar is het sociale aspect dat de vereniging al jarenlang kenmerkt. Bert Jager, inmiddels al 11 jaar met tussenpozen voorzitter van de club, heeft daar een duidelijke mening over. “Een hoog prestatieniveau is natuurlijk prima, maar heeft niet onze hoogste prioriteit. Het is natuurlijk prima als er goed wordt gepresteerd, maar dat staat bij ons zeker niet op de eerste plek. Wij hechten meer aan het recreatieve aspect met een grote sociale verbondenheid en vooral het spelplezier. Daarom bij ons geen grote financiële inspanning om het prestatieniveau op een hoger plan te brengen. Wij hebben onze centen in een nieuw clubgebouw en vernieuwing van de velden gestopt en dat ziet er nu allemaal weer spic en span uit. Het is ook niet voor niets dat wij nu één van de grootste verenigingen in deze regio zijn met ruim 650 leden, waarvan zo’n kleine 100 jeugdleden. Dus dat ziet er prima uit, terwijl bij heel veel clubs het ledenaantal juist terugloopt. Een mooi voorbeeld van die sociale verbondenheid blijkt bijvoorbeeld uit het feit, dat er jaarlijks grote groepen leden met elkaar de skies onderbinden.”

Vrijwilligers

Één van de pijlers waar de vereniging op draait, is het grote aantal vrijwilligers binnen het ledenbestand. Alles wat er binnen de vereniging gedaan moet worden, gebeurt door de eigen leden. De voorzitter daarover: “Van het schoonmaken van ons clubgebouw tot het draaien van de kantinediensten, wij doen alles met onze eigen leden. Ook het onderhoud van de velden en het vele groen, wordt door eigen mensen gedaan. Dat heeft niet alleen een positief effect op de hoogte van de contributie, maar zorgt tevens voor een groot saamhorigheidsgevoel. We zijn dan ook ontzettend trots op ons vrijwilligersleger van zo’n 200 leden. Daarbinnen functioneren ook een flink aantal commissies die allerlei activiteiten oppakken.”

Hoogtepunt

Op de vraag wat volgens de voorzitter het hoogtepunt was in zijn bestuurlijke periode, is hij erg pertinent: “Dat was ongetwijfeld de opening van ons nieuwe clubgebouw in 2013. We hebben daar jarenlang voor gespaard en onze toenmalige huisvesting was echt toe aan vervanging. Dus toen de kogel door de kerk was en het besluit voor nieuwbouw was gevallen, hebben wij met een bouwcommissie heel veel tijd besteed aan dit project. Het resultaat mag er zijn en wij zijn daar dan ook apetrots op.

Open Hulstenaar toernooi

Daarnaast is ons Open Hulstenaar toernooi een jaarlijks hoogtepunt. Niet alleen is dit het laatste outdoor toernooi binnen de regio en met zo’n ruim 700 wedstrijden en 400 deelnemers, tevens één van de grootste tennistoernooien in de regio. Bert Jager geniet altijd met volle teugen van dit evenement. “Ik ben niet alleen altijd een enthousiast deelnemer, maar daarnaast geniet ik met volle teugen van de prettige toernooisfeer en het enthousiasme van onze toernooicommissie.”

Trainer Philip Oei: 'Begonnen bij trainster Loes van Vliet die als eerste lesgaf'

Een bewijs van de rust en stabiliteit die er binnen de jubilerende vereniging heerst, wordt geleverd door de al jarenlange aanwezigheid van trainer Philip Oei. De geboren Heemskerker gaat zijn 35e contractjaar in bij De Hulstenaar. Al jarenlang tuft hij vier keer per week vanuit zijn woonplaats Maarn richting Heemskerk, om daar aan zowel de jongste jeugd als de fanatieke ouderen de tennisvaardigheden bij te brengen. Philip voelt zich helemaal thuis in de ontspannen werksfeer bij deze vereniging. “Ik ben begonnen onder trainster Loes van Vliet, die als eerste lesgaf bij de vereniging.''

Thijs Lablans

Hij vervolgt: Daarna nog 1 jaar via de tennisschool van de welbekende Thijs Lablans en vanaf 1989 ben ik in vaste dienst gekomen bij De Hulstenaar. Het past mij allemaal prima, een fijne werksfeer en een sportbeleving waarbij het spelplezier voorop staat en dat is precies waar ik mij prettig bij voel. Daarnaast is het gewoon ontzettend leuk om te zien, dat ik nu al aan de derde generatie van sommige families les mag geven.”

Toekomst

Heel veel wensen heeft Bert Jager niet meer voor zijn vereniging. “Inmiddels zijn we op diverse terreinen op een niveau aanbeland, waarbij het stabiliseren van de bestaande situatie de grootste uitdaging is. Mogelijk dat we nog wat op milieugebied willen ondernemen, zoals bijvoorbeeld het installeren van zonnepanelen.''

''Wie weet dat we in de toekomst nog iets met het populair wordende padel kunnen gaan doen, maar dat is nog puur koffiedik kijken en daarbij is er geen ruimte op ons terrein. Ik hoop alleen maar dat we nog lang zo gezond mogen blijven.”

Trainer Philip Oei met één van zijn Hulstenaar groepen.