Vliegverkeer boven de IJmond.
Vliegverkeer boven de IJmond. (Foto: Pixabay)

Minister zet oren open, ook boven IJmond

IJMOND - Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) is de inspraakprocedure voor het nieuwe geluidsstelsel voor Schiphol gestart. Dat kan van invloed zijn op de vliegbewegingen boven Kennemerland.

Minste hinder

Het zogeheten Nieuwe Normen- en Handhavingsstelsel schrijft voor, dat Schiphol de start- en landingsbanen inzet die gegeven de omstandigheden (bijvoorbeeld weer en zicht) het minste hinder voor de omgeving opleveren. De Inspectie Leefomgeving en Transport handhaaft hier op. Het kabinet heeft in de ministerraad voor het kerstreces ingestemd met de wijziging van het huidige Luchthavenverkeerbesluit Schiphol waarmee het geluidsstelsel, op basis waarvan Schiphol in de praktijk al vliegt, wettelijk wordt verankerd. De wettelijke verankering betekent een einde aan het anticiperend handhaven door ILT. Het kabinet geeft hiermee invulling aan de breed gedeelde wens in de Tweede Kamer en de omgeving van Schiphol voor een stelsel dat meer flexibel, transparant en beter uitlegbaar is dan het oude stelsel met handhavingspunten.


Dit stelsel was in 2016 op hoofdlijnen al vastgelegd in de Wet Luchtvaart. Het Luchthavenverkeersbesluit liep vertraging op door de rechterlijke uitspraak over stikstof.