Een elektrische auto is optisch en esthetisch gesproken nauwelijks te onderscheiden van de zogenoemde 'traditionele benzineauto'.
Een elektrische auto is optisch en esthetisch gesproken nauwelijks te onderscheiden van de zogenoemde 'traditionele benzineauto'. (Foto: aangeleverd)

De voors en tegens van een elektrische auto

Een potentiële autokoper dacht tot voor kort bij een elektrische auto nog vaak aan een onaantrekkelijk ogende trage wagen. Maar tegenwoordig is dit niet langer het geval. Een elektrische auto is optisch en esthetisch gesproken nauwelijks te onderscheiden van de zogenoemde 'traditionele benzineauto'.

Een moderne elektrische auto is niet enkel voor milieubewuste types. Merken zoals Tesla hebben enorm bijgedragen aan een stoer imago. Maar wat zijn nou precies de voor- en nadelen van een auto die niet op traditionele brandstoffen rijdt?

Natuurvriendelijkheid

Het mag misschien vanzelfsprekend zijn, maar het grootste verschil met traditionele auto’s is dat elektrische auto’s geen CO2 uitstoten. Er worden geen fossiele brandstoffen gebruikt en er is geen vervuilende uitstoot. Geen fijnstof, geen roet, helemaal niks. Dit is voor mensen die graag hun ecologische voetafdruk verkleinen natuurlijk een belangrijk voordeel. Het is vanzelfsprekend wel belangrijk rekening te houden met het type stroom dat gebruikt wordt om de auto op te laden. Hoe groener de stroom is, des te natuurvriendelijker de auto is.

Bewegende delen

Een elektromotor heeft veel minder bewegende delen dan een verbrandingsmotor. Dit betekent, dat er veel minder slijtage plaatsvindt in de motor van een elektrische auto. Ook betekent dit, dat je geen rekening hoeft te houden met het verversen van de olie en zijn er weinig onderhoudsbeurten vereist. De enige uitzondering zit hem in de banden. Elektrische auto’s wegen meer en hebben een hoge motorkoppel. Hierdoor moeten de banden eerder vervangen worden dan een reguliere auto.

Kosten

Maar hoeveel kost het opladen van de elektrische auto? In plaats van het volpompen met brandstof moet de batterij opgeladen worden. De prijzen van benzine, diesel en elektriciteit zijn wisselend en niet goed te voorspellen. Kosten van openbare laadpunten zijn gestegen over de afgelopen jaren. Toch is het nog steeds goedkoper dan rijden op traditionele brandstoffen. Waar echter de meeste winst te behalen valt, is door de auto thuis of op het werk op te laden. Over het algemeen is dit ongeveer de helft zo duur als rijden op reguliere brandstof.

Efficiëntie

Als we spreken over het rendement van de motor, dan spreken we over de efficiëntie van het energiegebruik. Een verbrandingsmotor haalt enkel een rendement van 30%. Dus 70% van de energie gaat verloren in de vorm van warmte. Een elektrische auto daarentegen haalt wel een rendement van 90% en is dus veel efficiënter met het gebruik van de energie. Ook is het zo dat bij het remmen de elektromotor als generator fungeert. Bij het remmen wordt de energie omgezet en de batterij opgeladen.

Ondanks de prijsdalingen die afgelopen jaren hebben plaatsgevonden, is de elektrische auto nog steeds duurder in aanschaf dan een vergelijkbaar model die op benzine of diesel rijdt. Wel is te verwachten dat de trend door zal zetten. Elektrische auto’s worden steeds goedkoper. Als de vraag naar elektrische auto’s blijft stijgen, zal dit ook betekenen dat de restwaarde zal verbeteren.

Ook op het gebied van bereik, gaat de elektrische auto rap vooruit. Maar hij loopt nog steeds achter op de gewone auto. Het bereik van de huidige modellen ligt tussen de 100 en 500 km, waarbij een traditionele auto al snel 1000 km haalt.