Het leggen van het vloerdeel op 15 februari is vanwege code rood verplaatst naar donderdag 18 maart jl.
Het leggen van het vloerdeel op 15 februari is vanwege code rood verplaatst naar donderdag 18 maart jl. (Foto: Vincent van den Hurk)

Eerste vloerdeel Tiny House Kennemercollege gelegd

HEEMSKERK/BEVERWIJK - De Heemskerkse wethouder Gaatze de Vries heeft samen met drie leerlingen van het Kennemer College beroepsgericht het eerste vloerdeel van het Tiny house gelegd. De gratis door Montarent beschikbaar gestelde elektrische kraan had met het vloerdeel geen enkele moeite en met wat duwen en trekken door wethouder en de leerlingen lag het eerste deel op zijn plaats.

Heemskerse wethouder Gaatze de Vries samen met leerlingen in de weer

Rob Huijpen, coördinator van dit project legt uit dat het Tiny house geheel zelfvoorzienend zal zijn, dus geen aansluitingen op licht, gas of riolering. Je kunt bij wijze van spreken dit huisje zo oppakken en ergens in de natuur neer zetten en er met twee mensen in gaan wonen. Het is de bedoeling dat het huisje na afloop van dit project elders een tweede leven krijgt. Tot die tijd staat het Tiny house vlak voor de school en kunnen zo leerlingen van dichtbij kennismaken met duurzaam wonen.

Veelgestelde vraag

Een veel gestelde vraag is hoe dat dan gaat met het toilet en douche, het toilet zal een zogenaamd droog composttoilet worden legt hij uit, regenwater zal worden opgevangen en water zal worden hergebruikt. Op natuurlijke wijze zal het water door een groen ecosysteem met riet bij het huisje worden gezuiverd. Verwarmen van water en huisje gebeurt met een zonnecollector en een hele kleine warmtepomp.

Om met weinig energie toe te kunnen is luchtdichte isolatie heel belangrijk benadrukt Huijpen, en als dat goed gebeurd dan kun je met zonnepanelen en collectoren ruim voldoende energie opwekken voor het hele jaar rond.

Techlab

Sterker nog, we denken dat we met de panelen door de gunstige ligging zelfs elektrische energie overhouden om die te leveren aan het toekomstige Techlab in de ruimte hier vlak achter. Duurzame energie en technologie is belangrijk in het Techlab, en hoe mooi is dat om dat in de praktijk te zien werken.

Verwarmen water gebeurt met zonnecollector

Zover is het nog niet, de komende tijd zijn de leerlingen uit de verschillende leerjaren onder begeleiding van de docenten Bouwen, Wonen en Interieur nog hard aan het werk met heb bouwen aan de verschillende onderdelen van het Tiny house. Het MBO is hier ook bij betrokken, enkele leerlingen van de afdeling bouwkunde van het Nova werken met de leerlingen van het Kennemer College aan het ontwerp.

Sterk Techniek Onderwijs

Huijpen vertelt dat het project mogelijk gemaakt wordt door Sterk Techniek Onderwijs, wat als doel heeft om meer jongeren te interesseren voor techniek en technologie, en daarmee de instroom in techniek en technologieonderwijs te bevorderen. Het bedrijfsleven in onze regio heeft behoefte aan goed opgeleide jonge mensen en heeft daarom belang bij activiteiten als deze.

Bedrijfsleven behoefte aan goed opgeleide jonge mensen

Hij wil nog wel kwijt dat hij blij is met hulp van het bedrijfsleven, zoals BUKO die de hekwerken heeft geleverd, Bouwmensen de bouwkeet en Montarent de kraan.

Hij hoopt dat dit zich gaat uitbreiden, alle bijdragen zijn welkom.

Geïnteresseerde bedrijven kunnen contact met hem opnemen: r.huijpen@kennemercollege.nl