Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

De raad en haar taak

HEEMSKERK - In een uitgebreide visie, of een complex procesplan zien we soms door de bomen het bos niet meer. Het college informeert de raad, we lezen de stukken, verdiepen ons in wat voorligt en bespreken dat in de fractie en de commissie.

Vervolgens wordt dan in een raadsvergadering een voorstel of plan vastgesteld. Dit is dan de taak van de raad in het proces.

Zo was het ook met het vaststellen van de verordening beslistermijn schuldhulpverlening. Een wetswijziging die inhoudt dat de gemeente binnen 8 weken de inwoner helpt met schulden. Verplichte kost vanuit de overheid, maar uiteraard streeft de gemeente ernaar u zo snel mogelijk te helpen.

Extra verdiept

Heemskerk Lokaal heeft zich echter extra verdiept in wat de wet nog meer inhoudt, waar de verordening bij hoort en vooral wat is wettelijk nou precies de taak van de raad?

Schuldhulpverlening is onderdeel van Sociaal Domein, het dobbert mee met de stroom van ontwikkellijnen van zo’n complex domein. In de raad van 25 maart gaf de wethouder aan om in een volgende commissievergadering de schuldhulpverlening nader te bespreken.

Verplichte kost vanuit de overheid maar gemeente streeft ernaar u zo snel mogelijk te helpen

Daar is Heemskerk Lokaal blij mee, de wethouder sprak laatst namelijk ook over nieuw schuldhulpbeleid wat gemaakt moet worden. Als taak van de raad ligt hier de kader stellende rol: hoe gaan we dat doen?                                                

Naast het armoedebeleid, wat na ons inzet in 2019 werd herzien, vindt Heemskerk Lokaal schuldhulpverlening net zo belangrijk. Het moet voor onze inwoners duidelijk zijn wat de weg is om uit hun sores te komen. Al jaren vindt de raad schuldhulpverleningen belangrijk voor onze inwoners, de gemeente doet al jaren haar uiterste best. Maar Heemskerk Lokaal vindt dat het nu tijd is om de lat hoger te leggen. Dát is de taak van de raad!

We houden u daar graag over op de hoogte.


Jose de Kleijn, Heemskerk Lokaal