Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

'Jongeren met zorgvragen mogen niet buiten de boot vallen'

HEEMSKERK - De jeugdzorg is een van de belangrijkste onderwerpen voor de raad in de komende weken, maanden en jaren. De kosten in de gespecialiseerde jeugdzorg rijzen de pan uit en veel gemeenten komen hierdoor in financiële problemen. In Heemskerk zijn de financiële buffers gelukkig sterk genoeg om tegen een stootje te kunnen, maar ook wij moeten de vinger aan de pols houden; elke euro van onze burgers kan immers maar één keer uitgegeven worden.

In Heemskerk zijn financiële buffers sterk genoeg

Raadsbreed delen we de mening dat juist jongeren die met complexe zorgvragen zitten, niet buiten de boot mogen vallen. Om dat goed te organiseren werkt Heemskerk voor de jeugdzorg samen met de IJmondiale partners Beverwijk en Velsen, én met de regio Zuid-Kennemerland. Aan het eind van dit kalenderjaar lopen huidige contracten met zorgaanbieders af en er worden pogingen gedaan om onder grote tijdsdruk voor negen jaar nieuwe contracten af te sluiten, waarbij de jeugdzorg anders georganiseerd zal worden.

Wij willen dat er geen overhaaste keuzes gemaakt worden, daarvoor is de zorg voor kwetsbare jongeren te belangrijk. Namens CDA Heemskerk heb ik in de commissie Mens, Maatschappij en Economie aangegeven dat we liever de huidige contracten met een jaar verlengen zodat we voldoende tijd hebben om de goede keuzes te maken voor langere tijd.

Daarvoor is intensief overleg tussen de gemeenten en professionals nodig. En gemeenteraden (niet alleen in Heemskerk) moeten duidelijkere kaders stellen dan nu het geval is, om de financiële middelen die we hebben maximaal in te kunnen zetten, daar waar ze nodig zijn.


Sindo Núñez Queija, fractie CDA-Heemskerk