Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

'Onze inwoners moeten we serieus nemen'

HEEMSKERK - De raadsvergadering van 25 maart was er weer een met diverse onderwerpen. Allereerst werd er een nieuw raadslid benoemd, Alex den Haan als raadslid voor Liberaal Heemskerk. GroenLinks wenst hem veel succes. Het initiatief om huizen op de kop van de Baandert te bouwen is een goed voorbeeld van burgerparticipatie en wij hopen meerdere initiatieven van de inwoners te ontvangen. Er werd wel een amendement aangenomen, waardoor er geen recht meer werd gedaan aan het burgerinitiatief. GroenLinks vindt dat we onze inwoners serieus moeten nemen, daardoor hebben wij niet voor dit voorstel kunnen stemmen. Dit mooie stukje Heemskerk behoort tot de Hoofdgroenstructuur. Meerdere malen in de media, en ook in de raad wordt er een stukje framing gebruikt over dit gebied. Het mag er dan wel uitzien als een stukje riet en ‘onkruid’, maar dit is juist de motor voor onze biodiversiteit. Wij hopen dan ook dat het onderzoek dat gedaan gaat worden, ook gedaan wordt met natuurorganisaties.

GroenLinks diende bij de verordening beslistermijn schuldhulpverlening een amendement in om ook de doeltreffendheid en de effecten van deze verordening in de praktijk te kunnen meten. Dat hoort in de verordening, omdat dit waardevolle informatie kan opleveren. Het amendement werd unaniem aangenomen.

Het klimaatadaptatieplan stond ook op de agenda. In de commissie RWD was dit klimaatadaptatieplan al uitgebreid behandeld. En we moeten aan de slag met, want niks doen is geen optie. De klimaatcrisis is immers de grootste bedreiging van onze tijd. Kijk maar naar de maand februari waar we eindelijk weer massaal konden schaatsen op natuurijs. En een week later konden we eigenlijk zo weer het terras op. Kortom het klimaat verandert. En dat beïnvloedt ons gevoel van veiligheid. Daarom vindt GroenLinks dat we werk moeten maken van klimaatadaptatie.

De gemeente heeft een voorbeeldfunctie en moet daarom proactief aan de slag gaan. Dit klimaatadaptatieplan biedt namelijk volop groene kansen; we creëren, ruimte voor water, we gaan tuinen groener maken, groene bouwstenen ontwikkelen en groene kansen benutten. Groen brengt mensen samen, dus ook de participatie is een belangrijk onderdeel van de klimaatadaptatie. We moeten het samen doen.
Het woonakkoord Zuid-Kennemerland/IJmond is het zoveelste document wat gaat over woningbouw. Dit woonakkoord is een prima stuk. Heemskerk heeft een woningbouwopdracht om tot 2025 ruim 450 woningen te bouwen, en dan vooral betaalbare koopwoningen en voldoende sociale huurwoningen.
Eerder heeft de raad hiervoor een aantal mogelijke bouwlocaties aangewezen. Dat moet eerst ontwikkeld worden, voordat we stukken groen gaan opofferen. En dure huizen zijn en worden er voorlopig genoeg gebouwd. De woonbehoefte ligt vooral bij betaalbare huizen. Daar kiest GroenLinks voor.

Zie: heemskerk.groenLinks.nl

Jos Burger, GroenLinks