Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Jeugdzorg: kind en gezin centraal in het midden

HEEMSKERK - Lang verantwoordelijkheid dragen is niet altijd even makkelijk. Veel, heel veel gaat goed maar het gaat ook niet allemaal zonder fouten. Waar het om gaat is dat intenties oprecht zijn en dat er van fouten wordt geleerd. Dat geldt niet alleen voor het besturen van een land of van een gemeente, maar ook op kleiner niveau zoals het eigen persoonlijke leven.

Neem bijvoorbeeld het opvoeden van kinderen. Een grote en langdurige verantwoordelijkheid. Bij de opvoeding horen tegenslagen en moeilijkheden en worden veelal gewoon opgevangen door onszelf of door middel van hulp van familie of naasten. Professionele ondersteuning hoeft daarom niet altijd het eerste antwoord te zijn.

Druk op de jeugdzorg

Toch blijkt dat 1 op de 10 kinderen hulp krijgt in een vorm van professionele ondersteuning. Dat zijn veel kinderen, wetende dat het voor ouders een forse stap is om deze hulp te zoeken bij de jeugdzorg. De jeugdzorg staat de afgelopen jaren onder druk. Steeds meer en meer kinderen krijgen een vorm van professionele ondersteuning en de bureaucratie- en coördinatiekosten zijn hoog. Hierdoor staat de jeugdzorg behoorlijk onder financiële druk en wordt er voornamelijk naar elkaar gewezen als de oorzaak van het probleem.

VVD Heemskerk vindt dat iedereen zijn of haar rol heeft in de verbetering van de jeugdzorg. Met als uitgangspunt het kind en de ouders centraal in het midden. Opvoeden is moeilijk af en toe en niet alles kan of moet met jeugdhulp opgelost worden. Het kind en het gezin krijgt zorg die echt nodig is met één hulpverlener als aanspreekpunt. En wanneer ondersteuning geboden wordt, dan willen wij dat dit slim gebeurt met duidelijke doelen, zo weinig mogelijk bureaucratie, hoge kwaliteitseisen en gericht op voorkomen in plaats van genezen. Komende commissievergadering staat de regionale jeugdzorg op de agenda.


Frank Hermans, VVD Heemskerk